Juichende winnaars bij de uitreiking.
Juichende winnaars bij de uitreiking. Foto: BNA

Museum Singer Laren is BNA Beste Gebouw én wint Publieksprijs

Bedrijven

LAREN - De uitbreiding van Museum Singer Laren, ontworpen door Bedaux de Brouwer Architecten, is uitgekozen tot de winnaar van de 17e editie van BNA Beste Gebouw van het Jaar.

Singer Laren werd niet alleen bekroond met de Vakjuryprijs, ze hebben ook nog de Publieksprijs gewonnen.

Architectuurprijs BNA
De architectuurprijs van de Brancheverenging Nederlandse Architectenbureaus (BNA) werd donderdag 12 mei uitgereikt door juryvoorzitter Barbara Baarsma in Theater Zuidplein in Rotterdam. 

‘De kwaliteit van het vernieuwde Museum Singer Laren schuilt in de vanzelfsprekendheid waarmee het ontwerp is ingepast op zijn plek. Het project laat zien dat je soms de beste kwaliteit krijgt door een bestaande situatie te verbeteren in plaats van iets nieuws te maken’, aldus de jury.

Publiekswinnaar
Niet alleen de vakjury had waardering voor de kwaliteit van de uitbreiding, ook het publiek vond dit. Met meer dan een kwart van de stemmen werd Museum Singer Laren uitgeroepen tot Publiekswinnaar.

Museum Singer Laren moest het opnemen tegen 9 andere genomineerden, die verdeeld waren over 4 categorieën:

‘Particuliere Woonbeleving’
In de categorie ‘Particuliere Woonbeleving’ waren de Trudo Toren in Eindhoven, Stories in Amsterdam en Landgoed de Lage Lier genomineerd. Hierbij had Stories de categorie gewonnen, omdat het project aantoont hoe je met vertrouwen in vakmanschap samenwerkingen kunt versnellen.

‘Leefbaarheid & Social Cohesie’
In de categorie ‘Leefbaarheid & Social Cohesie’ gingen de twee projecten Spaarndammerhart in Amsterdam en Little C in Rotterdam de strijd met elkaar aan. Uiteindelijk had de jury gekozen voor Little C als winnaar, door de manier waarop met een enorme hoeveelheid woningen er een hoger stedelijke kwaliteit is gerealiseerd.

‘Stimulerende Omgevingen’
In de categorie ‘Stimulerende Omgevingen’ waren de genomineerden Floating Office Rotterdam, Depot Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam en de Vernieuwing Koning Willem I College in Den Bosch. Het Depot Museum had gewonnen, door de manier waarop de kunstwerken ‘vanuit de krochten van de kelder in een spiegelpaleis midden in de stad geplaatst zijn’, vond de jury dat zij de prijs verdienden.

‘Identiteit en Icoonwaarde’
En ten slotte was er nog de categorie ‘Identiteit en Icoonwaarde’, waarbij de nieuwe Rechtbank in Amsterdam en het Museum Singer het tegen elkaar opnamen. ‘Een sterk architectonisch object in een nieuw stuk stad tegenover een nieuwbouwvleugel die eenheid en rust brengt binnen een bestaand ensemble’, vanuit die afweging heeft de jury de Rechtbank Amsterdam tot winnaar in de categorie Identiteit en Icoonwaarde gekozen.

Nationaal Holocaust Namenmonument
De jury had ook besloten om het Nationaal Holocaust Namenmonument een eigen plek te geven met de Eervolle Vermelding, zij zijn de enige dit jaar. Doordat de Holocaust zo groots is wil de jury niet dat het project naast andere projecten geplaatst wordt.

De bekroonde aanbouw bij het museum van Singer Laren. Foto: BNA

Uit de krant