Afbeelding
Foto: UWV

UWV: In Gooi en Vechtstreek kansen op werk in de zorg voor ondersteunend personeel

Bedrijven

GOOISE MEREN - In de regio ‘t Gooi en de Vechtstreek zijn niet alleen grote tekorten aan zorgpersoneel, maar ook wordt in de zorg ondersteunend personeel gevraagd. Het gaat dan om zeer uiteenlopende beroepen zoals (medisch) secretaressen, boekhouders, horecamedewerkers, schoonmakers, technische mensen, ICT’ers en nog veel meer. Aantal verstrekte WW-uitkeringen in de regio blijft schommelen

Het aantal WW-uitkeringen in de arbeidsmarktregio ‘t Gooi en de Vechtstreek daalde opnieuw licht in februari 2023. Eind februari verstrekte UWV in de regio in totaal 2.164 WW-uitkeringen. Dat waren 38 uitkeringen (-1,8 procent) minder dan een maand eerder. Landelijk daalde het aantal verstrekte WW-uitkeringen heel licht, namelijk met 0,3 procent.

Daling

In vergelijking met vorig jaar nam het aantal WW-uitkeringen in de regio af met 681 (-23,9 procent). In heel Nederland was de afname het afgelopen jaar -18,0 procent. De grootste daling van het aantal WW-uitkeringen in de regio ‘t Gooi en de Vechtstreek deed zich voor in de sector Vervoer en logistiek (-12,5 procent). Het WW-percentage, dat wil zeggen het aantal WW-uitkeringen ten opzichte van de beroepsbevolking, daalde de afgelopen maand naar 1,6 procent. Het landelijk WW-percentage bleef gelijk en kwam ook uit op 1,6 procent.

De zorgsector is een van de grootste bronnen van werkgelegenheid in de arbeidsmarktregio ‘t Gooi en de Vechtstreek. Driekwart van de werkgelegenheid in deze sector bestaat uit mensen met een zorg- en welzijnsberoep. Dat zijn naar schatting bijna 10.600 werkenden. Daarbij komen nog ongeveer 3.800 werknemers in de zorg met een ondersteunend beroep. Veel beroepen in de zorg in de arbeidsmarktregio ‘t Gooi en de Vechtstreek zijn al meerdere jaren als gevolg van personeelstekorten kansrijk. Dat betekent dat werkgevers in de zorg al langere tijd moeite hebben om vacatures in te vullen. Dat geldt echter niet alleen voor specifieke zorgberoepen, zoals groep- en woonbegeleiders, verzorgenden IG en verpleegkundigen, maar ook voor ondersteunend personeel. Bijna een vijfde van de beroepen in de sector zorg wordt gevormd door administratieve beroepen (10 procent) en dienstverlenende beroepen (8 procent).

Specifieke beroepsgroepen

Bij de administratieve en bedrijfseconomische beroepen met een hbo- of wo-opleidingsniveau gaat het vooral om specialisten op gebied van personeel (HR-adviseurs, arbeids- en loopbaanspecialisten) en op het gebied van financiën (boekhouders, controllers en accountants). Voor directiesecretaressen en medisch secretaressen zijn de kansen voor werkzoekenden eveneens gunstig. Bij de dienstverlenende beroepen gaat het vooral om enkele specifieke beroepsgroepen zoals schoonmakers, medewerkers bediening horeca, keukenhulpen, horecapersoneel, kappers en schoonheidsspecialisten. Verder worden in de zorg in mindere mate ICT-personeel, beveiligers en technisch personeel gezocht.

In de regio ‘t Gooi en de Vechtstreek waren er in het vierde kwartaal 2022 in alle sectoren ongeveer vijftig vacatures voor directiesecretaresses en tien vacatures voor medisch-secretaressen beschikbaar. Daarnaast werden ruim honderdtien financiële specialisten gevraagd en bijna zeventig HR-adviseurs, arbeids- en loopbaanspecialisten. De meeste openstaande vacatures in dienstverlenende beroepen hadden betrekking op medewerkers bediening horeca (honderddertig vacatures), schoonmakers (negentig vacatures), keukenhulpen (veertig vacatures) en kappers –en schoonheidsspecialisten (twintig vacatures). Naar schatting is van de totale vraag naar administratieve beroepen in de arbeidsmarktregio ‘t Gooi en de Vechtstreek 17 procent afkomstig van de zorgsector.

Samenwerken

Van alle vacatures voor HR-professionals in de regio komt 8 procent van de sector zorg en van alle vacatures voor financiële specialisten is dit percentage 3 procent. In deze huidige krappe arbeidsmarkt worden steeds vaker functies gecombineerd in één functie. Voor de continuïteit van de zorgverlening is het belangrijk dat werkgevers blijven (samen)werken aan oplossingen voor alle personeelstekorten in de zorg, dus zowel van zorgpersoneel als van andere beroepen. En voor werkzoekenden die graag in de zorg willen werken is het goed om te weten welke mogelijkheden deze sector naast de zorgberoepen nog meer biedt. UWV publiceerde hierover afgelopen februari het rapport ‘Zorg: meer dan alleen zorgpersoneel’, dat hier is terug te lezen.

Kristina Cvetkovic, adviseur werkgeversdiensten bij het WerkgeversServicepunt (WSP) Gooi en Vechtstreek: “Wij merken dat de vaak wat grotere werkgevers in de zorgsector in de regio Gooi en Vechtstreek hun vacatures voor ondersteunende en staffuncties steeds meer bij het WSP uitzetten.” Een veel voorkomende vraag van werkgevers uit de regio is naar mensen met een Wajong-uitkering, uit de Banenafspraak of die werken opbouwen in verband met een re-integratietraject. Een functie als huismeester voor een klein aantal uren per dag is daar bijvoorbeeld geschikt voor. Daarnaast staan werkgevers ook meer open voor mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt. Daarmee tonen zij hun bereidheid om concreet bezig te zijn met inclusief werkgeverschap. Voorbeelden van fulltime functies op dit gebied zijn HR-medewerker en junior recruiter die bij ons zijn binnengekomen.

Combinatie

Voor kandidaten met een kortere afstand tot de arbeidsmarkt, met een WW-uitkering of een bijstandsuitkering, zijn er bijvoorbeeld functies zoals gastvrouw/ heer, medewerker linnenkamer en facilitair medewerker die technische werkzaamheden verricht. Soms kan parttime werk door de combinatie van meerdere functies uitgroeien tot fulltime werk. Het is leuk om aan deze gevarieerde vraag naar personeel in de zorgsector mee te werken en ervoor te zorgen dat er een geschikte kandidaat wordt gevonden. In deze huidige krappe arbeidsmarkt is de combinatie van meerdere functies tot één functie ook een logische stap om vacatures vervuld te krijgen. Cvetkovic: “Wij zijn blij dat de regionale werkgevers ons voor al deze ondersteuningsvragen weten te vinden.”

De Ontdekdezorg week (voorheen Week van Zorg en Welzijn) vindt in 2023 plaats van 13 tot en met 18 maart. Tijdens deze week wordt landelijk en regionaal aandacht gevraagd voor werken in zorg en welzijn, waarbij de sector aansluit op de landelijke ‘Ik Zorg’-campagne.

Uit de krant