<p>Als er geen nieuwe beperkingen komen, zullen half oktober ruim vierhonderd IC-bedden bezet zijn.</p>

Als er geen nieuwe beperkingen komen, zullen half oktober ruim vierhonderd IC-bedden bezet zijn.

(Foto: Pixabay)

Weer beperkingen door toename van corona

  Coronavirus

LAREN Nederland krijgt de komende drie weken opnieuw te maken met beperkingen, omdat het aantal coronabesmettingen zienderogen toeneemt. Hiermee hoopt het kabinet het snel oplaaiende coronavirus de kop in te drukken.

LAREN Nederland krijgt de komende drie weken opnieuw te maken met beperkingen, omdat het aantal coronabesmettingen zienderogen toeneemt. Hiermee hoopt het kabinet het snel oplaaiende coronavirus de kop in te drukken.

"Doen we niets dan zullen half oktober ruim vierhonderd IC-bedden bezet zijn”, vertelt minister Hugo de Jonge. "De maatregelen gaan vandaag om 18.00 uur in en worden op 20 oktober geëvalueerd." Hard ingrijpen met landelijke maatregelen is volgens minister-president Mark Rutte onvermijdelijk: “Het aantal besmettingen loopt zo hard op dat we achter het virus dreigen aan te lopen. Daarom pakken we door, zodat we weer voor het virus uit komen.”
Sportwedstrijden worden de komende weken, zowel op professioneel- als amateurniveau, zonder publiek gespeeld. Ook sportkantines blijven dicht. De detailhandel krijgt een verplicht deurbeleid, zodat de 1,5 meter afstand bewaakt wordt. In Amsterdam, Den Haag en Rotterdam mag een mondkapjesplicht worden ingevoerd. Ook verscherping in de horeca; laatste inloop om 21.00 uur en sluiten om 22.00 uur. Afhaalrestaurants mogen langer open zijn, maar na 22.00 uur geen alcohol meer schenken. Supermarkten moeten tweemaal per dag een winkeluur voor kwetsbare groepen organiseren en contactberoepen krijgen een registratieplicht.

Voor doorstroomlocaties, zoals winkels, musea, pretparken, dierentuin en kermis, wordt door de Veiligheidsregio in overleg gekeken naar het aantal om tegelijkertijd toe te laten, daarbij rekening houdend met de oppervlakte van de locatie en de 1,5 meter afstand. Ook de groepsgrootte wordt aan banden gelegd; buiten veertig personen en binnen dertig (voor uitvaarten geldt een uitzondering). Gezelschappen mogen niet groter dan vier personen zijn. In de thuissituatie mogen niet meer dan drie gasten ontvangen worden. Beperk ook de reisbewegingen. Ga alleen naar de supermarkt; het is geen gezinsuitje. Thuiswerken wordt opnieuw verplicht. Ook teamuitjes en teambuildingsactiviteiten worden verboden. En een mondkapje? “Het mondkapje heeft enig effect, maar het is niet dé maatregel die de problemen oplost", aldus Rutte.

Meer berichten