De top van de GGD en Tergooi bij elkaar aan tafel.
De top van de GGD en Tergooi bij elkaar aan tafel. Foto: Tergooi

Coronacijfers Gooi en Vechtstreek stabiel; wel spanning rond Britse coronavariant

Coronavirus

BEL - Het is en blijft voorlopig nog wel even alle hens aan dek bij de GGD Gooi en Vechtstreek en Tergooi. Er zijn vooral zorgen over die inmiddels beruchte Britse coronavariant. 

De situatie in Tergooi is momenteel stabiel. Maar andere zorg opschalen is voorlopig niet aan de orde, zegt woordvoerder Wencke Fassbender. In het ziekenhuis liggen momenteel 24 coronapatiënten, waarvan zes op de intensive care. Dat betekent geen afname, maar zeker ook geen toename. En is er dus naast corona alleen ruimte voor spoed en oncologische zorg. Behandelingen die uitgesteld kunnen worden, worden uitgesteld. “Tot 24 januari blijven wij in de huidige situatie”, aldus de zegsvrouw.

Zorgen zijn er dus ook over die Britse variant. Tergooi heeft (voor zover bekend) geen patiënten uit deze ‘categorie’. “We zijn er alert op, maar dat zijn we sowieso”, aldus Fassbender. “Extra alert kun je niet meer zijn. Het is ook niet zo dat deze patiënten anders behandeld worden dan de ‘gewone’ coronapatiënten.”

De GGD Gooi en Vechtstreek heeft, sinds afgelopen vrijdag in het pand van Koninklijke Visio, ondertussen meer dan duizend zorgmedewerkers gevaccineerd. “De kop is eraf en het draait goed”, vertelt woordvoerder Irma Laméris van de gezondheidsdienst. Ook zij ziet een afname van het aantal nieuwe besmettingen in deze regio. De afgelopen zeven dagen kregen 427 inwoners van ‘t Gooi en de Vechtstreek een positieve testuitslag. Woensdag was dat aantal nog 569 na zeven dagen. Ook was het percentage positieven met 8,3 procent lager dan de voorbije dagen en lieten ook minder mensen zich testen.

Hoopvolle cijfers, maar ook binnen de GGD is er die ‘maar’ die de Britse coronavariant heet. Nog altijd zijn er in deze regio geen signalen dat inwoners van Gooi en Vechtstreek met deze zeer besmettelijke virusvariant rondlopen. Echter, als één op de tien Nederlanders volgens het Outbreak Management Team deze variant heeft, lijkt dat slechts een kwestie van tijd. 

Ook binnen de verschillende verpleeghuizen in deze regio is corona nog lang niet weg. Inovum behoort ook tot die zorgorganisaties. Met name in Gooiers Erf, waar de brandweer sinds afgelopen week meehelpt, is het alarmfase 1. Wel is het binnen het verpleeghuis aan de Van Riebeeckweg iets rustiger dan vorige week. Er zijn de afgelopen dagen geen grote aantallen nieuwe besmettingen bij gekomen waardoor de situatie lijkt te stabiliseren, meldt Inovum op de eigen website. Nog steeds zijn acht woningen in cohort en drie woningen zijn weer geopend. 

Bij de Beukenhof (ook Inovum) zijn deze week nieuwe besmettingen gemeld onder zowel bewoners als medewerkers. Inmiddels zijn bij de Beukenhof drie afdelingen gesloten en worden zieke bewoners in cohort verzorgd. “De druk op de personele bezetting blijft bestaan maar toch krijgen we het rooster telkens op tijd gevuld. Om de situatie regelmatig opnieuw in kaart te brengen worden medewerkers en bewoners regelmatig getest. Bij Veenstaete zijn er geen besmettingen, fantastisch dat corona nog altijd voorbij gaat aan deze locatie!”

Uit de krant