De 13-jarige Joep van der Zee maakt neusclips voor de zorg.
De 13-jarige Joep van der Zee maakt neusclips voor de zorg.

Joep maakt zelf neusclipjes voor zorgmedewerkers

Coronavirus

BEL - De 13-jarige Joep van der Zee maakt met zijn 3D-printer neusclipjes, waarmee een beslagen bril tot het verleden behoort. De tiener is nu aan de slag voor Zorggroep Amaris, de organisatie met diverse zorglocaties in deze regio.

Inmiddels heeft hij ruim honderd neusclips gemaakt en het einde is voorlopig nog niet in zicht. Het produceren van een neusclip duurt ongeveer dertig minuten. Joep maakt de neusclips vanuit huis, maar krijgt binnenkort een nieuwe printer in een lege kamer van een van de zorglocaties van Amaris.

Niet comfortabel

Het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen is nog nooit zo belangrijk geweest als tijdens deze pandemie. Iedere zorgmedewerker is verplicht om beschermingsmiddelen te dragen en zichzelf en de cliënt te beschermen tegen corona. In de praktijk blijkt dat het dragen van deze middelen niet altijd comfortabel is. Dit was ook het geval bij de moeder van Joep. Zij werkt in het Meander Medisch Centrum en heeft tijdens haar werkzaamheden vaak last van een beslagen bril.

3D-printer

Joep: “Mijn moeder zei dat ze hier last van had en vroeg mij of er misschien een oplossing voor was. Ik ben op internet gaan speuren en heb per toeval een ontwerp gevonden van een neusclip.” Joep ging met het ontwerp aan de slag en kon met zijn eigen 3D-printer een zelfgemaakt exemplaar uitprinten voor zijn moeder. “Ze nam de neusclip mee naar haar werk en vond het heel goed werken. Mijn moeder heeft er een aantal aan haar collega’s uitgedeeld en iedereen was er positief over.”

Het neusclipje is gemaakt van plastic en kan zelfs in verschillende kleuren gemaakt worden. “Het is een clipje die je op je mondkapje kunt zetten op de plek waar je neus zit, het sluit daardoor beter af en vormt beter naar je neus. Er komt hierdoor geen lucht meer langs het neusgedeelte van het masker, waardoor de bril niet beslaat en dus fijner zit. Bovendien houd ik van 3D-printers en techniek met alles eromheen, daarnaast is het heel mooi dat ik hiermee ook nog iets kan betekenen voor de zorgmedewerkers.”

Earsavers

Inmiddels heeft Amaris nog een zorgheldin in huis: medewerkster Willemijn van Koevorden maakt 3D-earsavers voor haar collega’s. Volgens een woordvoerder van Amaris gaat het om ‘clipjes waardoor de oren gespaard worden door het langdurig dragen van een mondmasker’.

Uit de krant