Burgemeester Pieter Broertjes: 'U mag van mij verwachten dat ik die zorgen op het juiste podium over zal dragen'.
Burgemeester Pieter Broertjes: 'U mag van mij verwachten dat ik die zorgen op het juiste podium over zal dragen'. Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Burgemeesters Gooi en Vechtstreek: ‘We voelen de pijn van ondernemers’

Coronavirus

BEL - “Als burgemeesters voelen wij de pijn van de ondernemers”, zo leest de gezamenlijke reactie van burgemeesters in regio Gooi en Vechtstreek op een eerder verschenen brief van winkeliers, geïnitieerd door winkeliersvereniging INretail. 

Daarin werd een dringende oproep gedaan om als veiligheidsregio het kabinet te bewegen om ondernemers toe te staan de deuren van winkels, horeca en de cultuursector vanaf woensdag 3 maart weer te openen. De huidige mogelijkheden om te kunnen ondernemen zijn volgens INretail volstrekt onvoldoende.

De noodkreet van de winkeliersverenigingen wordt door de burgemeesters gehoord en begrepen. “U mag van mij verwachten, dat ik die zorgen op het juiste podium (het veiligheidsberaad) over zal dragen en daaraan met klem de oproep aan de ministers zal verbinden om op verantwoorde wijze meer versoepelingen toe te laten”, aldus voorzitter van veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek Pieter Broertjes, namens alle burgemeesters uit de regio. Zij zien dat de spreekwoordelijke ‘rek eruit is’ en burgerlijke ongehoorzaamheid dreigt. Die ontwikkeling willen zij voor zijn, want anders is het hek van de dam en zal het moeilijk zo niet onmogelijk worden de geest weer in de fles te krijgen.

Balans nog niet bereikt

De voorzitters van de 25 veiligheidsregio’s in Nederland - met de Hilversumse burgemeester Broertjes voor deze regio - vormen samen het veiligheidsberaad. Daarin spreken zij wekelijks met betrokken ministers over de coronacrisis en de maatregelen. Burgemeester Broertjes pleitte vorige week voor het onder andere weer opstellen van terrassen, hetgeen als voorbeeld was bedoeld voor verruimingen/versoepelingen van de maatregelen in meer brede zin. “Met de dinsdag jongstleden aangekondigde versoepelingen is weliswaar een beweging in de gewenste richting gemaakt, maar daarmee wordt de noodzakelijke balans in mijn ogen nog niet bereikt”, aldus Broertjes. “Daarom zal ik eens te meer in het aanstaande overleg van het Veiligheidsberaad pleiten voor verdere gecontroleerde en in de praktijk ook uitvoerbare verruiming/versoepeling van maatregelen. Dit juist ook, omdat na de eerste ‘lockdown’ de ondernemers immers hebben laten zien hoe verantwoord zij daarmee kunnen omgaan.”

Kanteling samenleving

Voorop staat de bestrijding van het virus, benadrukt Broertjes, maar de wijze waarop de bestrijding vorm wordt gegeven wordt steeds meer een onderwerp van discussie. Het gaat dan om de veerkracht van de samenleving, het inleveren van elementaire vrijheden, het incasseringsvermogen van een ieder en de economische gevolgen van de maatregelen. “Gemakkelijke keuzes zijn er immers niet, elke beslissing die genomen wordt, leidt tot nadeel voor groepen”, aldus Broertjes. “Toch nemen wij als burgemeesters een soort kanteling in het oordeel van de samenleving waar. Een kanteling, waarbij echt nog steeds virusbestrijding als hoge prioriteit geldt, maar waarbij meer prominent de vraag gesteld wordt welke offers van de samenleving nog langer gevraagd kunnen worden.”

“Het is mijn overtuiging dat de combinatie van intensief blijven testen, een adequate vaccinatiestrategie en een ander weertype vanaf het voorjaar, voldoende randvoorwaarden zullen blijken te zijn voor een in alle opzichten verantwoorde en substantiële versoepeling. Daarmee zie ik dan ook een betere balans ontstaan tussen virusbestrijding enerzijds en ruimte voor de samenleving om te leven anderzijds en daarmee een sterker wordend licht aan het einde van de coronatunnel.” Hij geeft aan zich vanuit zijn positie het maximaal haalbare in te zetten voor een goede en succesvolle exit. 

Uit de krant