Wonderfeel.
Wonderfeel. Foto: Melle Meivogel

Vier Gooise culturele instellingen krijgen samen ruim twee ton aan coronasteun

Coronavirus

REGIO - Bij elkaar 46 culturele instellingen in Noord-Holland krijgen samen ruim 4,4 miljoen euro coronasteun van de provincie en gemeenten. In ‘t Gooi en Vechtstreek kunnen onder meer Singer, Stichting Wonderfeel, Stichting Het Nederlands Vestingmuseum en Stichting Huizer Museum rekenen op gelden.

Van het totale bedrag legt de provincie 2,9 miljoen euro (65 procent) en de gemeenten 1,55 miljoen (35 procent) op tafel. Het geld gaat nu naar 26 musea, 10 (pop) podia, 5 filmhuizen, 2 festivals en 3 andere culturele instellingen. Het provinciale bedrag van 2,9 miljoen euro was over van de 10 miljoen euro die Haarlem vorig jaar beschikbaar stelde. Eind november al ontvingen 100 instellingen samen 11 miljoen euro van de provincie en gemeenten. 

Van de 46 instellingen zijn er vier gevestigd in Gooi en Vechtstreek. Zij ontvangen samen 227.869 euro. Topper in deze regio is Singer. Het museum krijgt in totaal 139.444 euro; 90.639 euro van de provincie en 48.805 euro van de gemeente Laren. Stichting Wonderfeel ontvangt 46.750; 30.388 euro van de provincie en 16.363 van de gemeente Hilversum. Voor Stichting Het Nederlands Vestingmuseum is 31.544 euro beschikbaar, waarvan de gemeente Gooise Meren 11.040 euro betaalt. Stichting Huizer Museum tot slot ontvangt 10.131 euro, waarvan 3.546 euro door de gemeente Huizen. 

Zwaar getroffen
“Het is goed te zien dat de culturele sector weer publiek kan verwelkomen”, aldus gedeputeerde Zita Pels van cultuur. “Er worden opnieuw voorstellingen ingepland en tentoonstellingen geopend. Musea en monumenten hebben hun deuren weer geopend en verwelkomen inwoners én ook steeds vaker weer toeristen. Maar de culturele sector is enorm zwaar getroffen door de coronacrisis. Ook het afgelopen half jaar hebben veel instellingen wel kosten gemaakt en geen inkomsten gehad. Dat zorgt ervoor dat het voortbestaan vaak nog steeds onzeker is. Ik ben blij dat wij met het provinciale noodfonds en een cofinanciering van de Noord-Hollandse gemeenten de culturele sector nogmaals een steun in de rug kunnen geven.”  

Uit de krant