Codacapo-directeur Peter Santa organiseert eerste Blaricum Music Festival | Laarder Courant
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221863&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=LaarderCourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=125,126" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

Codacapo-directeur Peter Santa organiseert eerste Blaricum Music Festival

  Cultureel
Roby Lakatos.
Roby Lakatos. (Foto: PR)

BLARICUM - Tijdens het Blaricum Music Festival, dat dit jaar voor de eerste keer plaatsvindt van donderdag 5 tot en met zondag 8 juli, klinkt straks klassieke muziek, uitgevoerd door internationale bekendheden. Blaricummer Peter Santa, directeur Codacapo Music Management, initieerde het evenement waarvoor Joop en Janine van den Ende de eerste grotere - en naar uiteindelijk is gebleken doorslaggevende - privédonatie gaven. Toen kon de Blaricummer niet meer terug. "Alleen maar vooruit", aldus Santa.

De dirigent en 'cultureel ondernemer' woont al vijftien jaar in Blaricum. Santa liep al jaren rond met het idee om in Blaricum een muziekfestival te organiseren zoals die jaarlijks in onder andere de Zwitserse dorpen Gstaad en Verbier worden gehouden. Na een gesprek met burgemeester Joan de Zwart-Bloch waarin zij aangaf dat Blaricum 'Kunststad 2018' is, werd het voor Santa duidelijk dat alles op alles gezet moest worden om de eerste editie nog in dit 'cultuurjaar' te realiseren. Het gesprek vond plaats in april en de voorbereidingstijd - begin juli is de beste tijd om een dergelijk festival te organiseren - was dus érg kort.

Stradivari
Maar het lukte. Gedurende deze vier dagen maakt een keur aan internationaal bekende solisten hun opwachting. Cellist Claudio Bohórquez trapt 'romantisch' af en dan volgen er nóg zes fantastische klassieke programma's. Hiernaast zijn er twee programma's met een 'twist'. Een met de geniale violist en muzikale entertainer Aleksey Igudesman (onder meer bekend van Igudesman & Joo) en een met 's werelds bekendste zigeunerviolist Roby Lakatos en zijn band. De beroemde Weense vioolpedagoog prof. Boris Kuschnir geeft twee dagen masterclasses aan jong talent en op zaterdagmiddag verzorgen Tim de Vries en Mischa van Tijn - net eersteprijswinnaars van het Prinses Christina Concours geworden - een leuk én leerzaam kinderconcert. Als klap op de vuurpijl wordt tijdens de gehele festivalperiode - voor het eerst in Nederland - een tentoonstelling gehouden rond de beroemde Italiaanse vioolbouwer Antonio Stradivari en is - écht uniek - de top van zijn oeuvre in Blaricum te zien.

De concerten vinden plaats in De Dorpskerk, de masterclasses in Société Wexxs en de tentoonstelling in Kunsthandel Studio 2000. De tuin van Achterom 1 wordt ingericht voor mensen die cateringarrangementen hebben besteld en in Achterom 1 worden de infobalie en ticketshop gehuisvest. Naast de ingang van De Dorpskerk kunnen rond de concerttijden losse drankjes en hapjes worden gekocht.

Het programma is nu klaar en met de financiering gaat het langzaamaan de goede kant op. "Een aantal anonieme donateurs heeft een bijdrage toegezegd en de gewenste partnerships met lokale partijen beginnen vorm te krijgen." De begroting vertoont nog een gat dat Santa de komende tijd moet proberen op te vullen door zo veel mogelijk sponsors, partners en vrienden aan het festival te verbinden. Een vriend van het Blaricum Music Festival 2018 betaalt 1.000 euro, exclusief 6% btw en krijgt hiervoor tien eersterangsconcertkaarten, tien cateringarrangementen én vermelding op de website en in het programmaboek. De kleine meerprijs ten opzichte van de gewone prijzen moet worden gezien als een stukje sponsoring en een blijk van betrokkenheid. De Blaricummer merkt dat steeds meer mensen enthousiast beginnen te worden en dit sterkt hem in het idee dat het Blaricum Music Festival best eens uit zou kunnen groeien tot iets héél moois. "Een jaarlijks terugkerend evenement waar Blaricum én alle Blaricummers trots op kunnen zijn!"

Voor informatie en het bestellen van kaarten: www.blaricumfestival.com en via Peter Santa: peter@codacapo.com of 06-28848852.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221863&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=LaarderCourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=125,126" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371750&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=LaarderCourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=125,126" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>