Titie Mol speelt een belangrijke rol in 'Fanfare' en neemt 23 oktober het eerste boek in ontvangst.
Titie Mol speelt een belangrijke rol in 'Fanfare' en neemt 23 oktober het eerste boek in ontvangst. (Foto: PR)

Bert Haanstra's 'Fanfare' in Singer

  Cultureel

LAREN - De film 'Fanfare' van voormalig Laarder Bert Haanstra is dinsdag 23 oktober te zien in Singer Laren. Het valt samen met de boekpresentatie 'De Zomerse Fanfare van 1958' door Ronald van de Vate. Het eerste exemplaar wordt aangeboden aan Titie Mol, een belangrijke figurant in de film.

De middag duurt van 15.00 tot 17.30 uur en een toegangsbewijs kost 9,50 euro. Dit is inclusief een consumptie en 5 euro korting op het boek.

Britse humor
Op dinsdag 23 oktober 2018 is het precies zestig jaar geleden dat deze vrolijke speelfilm 'Fanfare' in het Amsterdamse Tuschinski in wereldpremière ging. De film blijkt al snel een kaskraker: drie weken na de première hebben al 554.000 mensen de film gezien. Uiteindelijk trekt 'Fanfare' ruim 2,6 miljoen bezoekers en is nog steeds de op een na de meest bezochte Nederlandse speelfilm aller tijden. Het is en blijft met zijn visuele grappen, doorkneed met Britse humor, een icoon in de Nederlandse filmgeschiedenis die anno nu nog altijd tot de verbeelding spreekt.
Ter ere van de zestigste verjaardag van 'Fanfare' wordt het boek 'De Zomerse Fanfare van 1958' uitgebracht. Het boek staat bol van niet eerder gepubliceerde foto's en unieke documenten uit het Eye filmmuseum en enkele privéarchieven en vertelt het volledige verhaal van de film. Hoe ontstond het idee voor de speelfilm? Wie was Alexander Mackendrick die Bert Haanstra adviseerde over het scenario en hoe ging de cineast daarmee verder? Waarom viel de keuze op Giethoorn en Diever als filmlocaties? Wie deed de productie, wie was de productieleider en welke ervaring hadden de leden van de crew? Wie componeerde de ingenieuze dubbelmars voor de film, welke acteurs deden er mee en wat was hun achtergrond?

Meer berichten