Kunstenares Janine Boot en Vriend van Stichting Kunst in Laren.
Kunstenares Janine Boot en Vriend van Stichting Kunst in Laren. Foto: PR

Gedichten prijken op bijzondere installatie 'Carrousel de Poésie'

Cultureel

LAREN - In de aanloop van het Festival 'Poëzie aan de Brink' zijn er tijdens gastlessen op scholen in Laren en in het Taalcafé Eemnes gedichten geschreven. Dichter Gerard Beentjes uit Eemnes en HBL-bibliotheekmedewerkster Dasja Koot verzorgden de poëzielessen bij de basisschool De Binckhorst-Sint Jan, SG Huizermaat en de Internationale Schakel Klas Het Gooi. Ook jongeren van Papageno Huis zijn aan de slag gegaan met poëzie. De gedichten en enkele tekeningen die hier uit voortgekomen zijn worden op bijzondere wijze gepresenteerd in de 'Carrousel de Poésie'. De installatie staat sinds maandagmiddag bij de entree van de Bibliotheek in Laren.

De maker van de installatie, kunstenares Janine Boot en Vriend van Stichting Kunst in Laren, vindt dat al deze gedichten het waard zijn om aan het grote publiek te tonen. "De gedichten zijn op het thema 'Identiteit' geschreven en zijn verrassend divers", vertelt Boot. "Het ene gedicht is heel persoonlijk en diepgaand, het andere vrolijk en inspirerend of gewoon lekker kort." Ook enkele gedichten uit dichtbundel 'Kortweg 2' zijn in de carrousel opgenomen. De meer dan honderd gedichten verwerkte Boot - onder haar pseudoniem Philippe - in de bijzondere installatie 'Carrousel de Poésie'. "Philippe is een houten modelpoppetje dat een eigen persoonlijkheid heeft en van alles beleeft. Hij schrijft met passie over het leven en verschillende liefhebberijen. Zijn schrijfsels zijn dan ook veelal poëtisch. Naast het schrijven maakt hij ook 3D-kunst", laat de kunstenares weten.
De carrousel is een bouwsel van hoepels die verbonden worden met linten. De ronde vorm van de hoepels staat voor oneindig, de ontwikkeling van je identiteit houdt nooit op. De linten met daarop de gedichten en illustraties staan voor verbinding: de omgeving beïnvloedt de ontwikkeling van de identiteit. Alle gedichten staan door middel van linten met elkaar in verbindin, maar worden elk uit respect los van elkaar gepresenteerd. De accentkleur geel in de installatie staat voor energie, wijsheid, groeien, levenslust en vrijheid in handelen.
De Stichting Kunst in Laren heeft daarnaast met vijftien kunstenaars op de (h)Art Galerij in het Brinkhuis gedichten uit de dichtbundels 'Doosje tussentijd' en 'Soms gaan letters' gecombineerd met kunstwerken. De expositie en de carrousel zijn te bewonderen van 1 tot en met 8 februari tijdens de openingstijden van het Brinkhuis en bibliotheek.

Uit de krant