Gooise Academie is verrassend leuk voor jong en oud | Laarder Courant
V.l.n.r.: Caroline, Cecile, Monique IJsselstijn (pr) en Gerard.
V.l.n.r.: Caroline, Cecile, Monique IJsselstijn (pr) en Gerard. (Foto: Bob Awick)

Gooise Academie is verrassend leuk voor jong en oud

  Cultureel

LAREN - De Gooise Academie organiseert zondag 14 april van 11.00 tot 16.30 uur een open dag. Ditmaal met een extra feestelijk tintje omdat de academie veertig jaar bestaat.

De Gooise Academie voor Beeldende Kunsten is vier decennia geleden voortgekomen uit de Hamdorff-kunstenaarsgroep en is een gezonde club met een kleine zeshonderd trouwe cursisten, zegt voorzitter Gerard van Oortmerssen. De Naarder volgt al jaren les in modeltekenen en is nog altijd niet uitgeleerd.

Cecile Arkauer uit Loenen a/d Vecht is ook een vaste klant van de aan de Brink 27a gelegen academie. Hoewel zij een inmiddels door de wol geverfde leerlinge is, komt zij nog altijd graag wekelijks naar de lessen van haar beeldhouwdocent Caroline Kampfraath. Zij werkt met allerlei materialen, zoals klei, was en gips. "Maar nu ben ik aan het hakken", lacht de Loenense. Zij vindt het vooral fijn dat ze zich kan blijven ontwikkelen, terwijl een professioneel oog over haar schouder meekijkt en - indien nodig en gewenst - haar van opbouwende kritiek kan voorzien. Voor haar ligt er bij de Larense hogeschool nog altijd een uitdaging. "De docenten helpen je op weg en de groep tilt je mee."
Ook bij een vastloper is haar docent een lot uit de loterij, want, zo zegt Arkauer: "Caroline ziet nog altijd wel ergens ruimte." Naast alle technische knowhow van de docenten is er ook tijd voor een lolletje. "Daarnaast is er het sociale aspect en de verbondenheid", merkt Kampfraath op. De beeldhouwdocente, die eerder doceerde aan de Wackers Academie in Amsterdam, werkt alweer acht jaar bij de Gooise Academie. "De lessen op deze academie zijn voor iedereen weggelegd. Je kunt hier onder begeleiding zelfstandig werken." Zij geeft een aantal lessen klassikaal en maakt elk jaar een uitstapje. "Omdat verbondenheid de groep sterk maakt", legt zij uit. "En omdat je met gelijkgestemden werkt, is iedereen geïnteresseerd en wordt eenieder een inspiratiebron voor de ander."
Volgens voorzitter Van Oortmerssen is kunst een vorm van communicatie en is het goed voor je gezondheid. Hij merkt zelf dat zijn hoofd na een paar uur tekenen helemaal leeg is. "Kunst is emotie waar je geen woorden aan kunt geven." De Gooise Academie is voor iedereen interessant, voor jong en oud, en is absoluut geen eliteclubje. Er zijn langlopende cursussen en workshops. Info: www.gooiseacademie.nl.

Meer berichten