Bart van der Leck, 'Compositie 1917-1918', olieverf op doek.
Bart van der Leck, 'Compositie 1917-1918', olieverf op doek. Foto: Collectie: Singer Laren

Singer verwerft abstract werk van Laarder Bart van der Leck (1876-1958)

Cultureel

LAREN - Dankzij financiële steun van de Vereniging Rembrandt, de BankGiro Loterij en het Mondriaan Fonds heeft Singer Laren een invloedrijk werk uit de beginperiode van De Stijl verworven. Het gaat om het werk 'Compositie 1917-1918' van medeoprichter van De Stijl Bart van der Leck.

De in Laren woonachtige Van der Leck schilderde als eerste geometrische vormen in primaire kleuren op een wit fond. Hiermee beïnvloedde hij rechtstreeks Mondriaan, die toen ook in Laren verbleef, in zijn ontwikkeling richting de Nieuwe Beelding.
"Ik ben zeer verheugd dat we dit sleutelstuk in het oeuvre van Bart van der Leck aan de collectie kunnen toevoegen en we in 2021 in de nieuwe Nardinc-vleugel het volledige verhaal van het Nederlands modernisme kunnen laten zien", zegt museumdirecteur Jan Rudolph de Lorm.

Van der Leck (1876-1958) richtte zich bij dit experimentele werk puur en alleen op de ordening van geometrische vlakjes in het beeldvlak. Aan het verfoppervlak is zichtbaar dat bepaalde vlakjes eerst vierkant waren en later deels werden overgeschilderd met witte verf. Zoekend naar een nieuwe beeldtaal sneed Van der Leck de vlakjes schuin af langs diverse diagonale lijnen die het beeldvlak doorkruisen. Hiermee suggereerde de kunstenaar een roterende beweging in de volledig abstracte voorstelling.

Bart van der Leck woonde en werkte gedurende vrijwel zijn gehele werkzame leven in respectievelijk Laren en Blaricum en had in de jaren 1914-1918 veelvuldig contact met Piet Mondriaan, die daar tijdens de Eerste Wereldoorlog ook verbleef. De wisselwerking tussen beide kunstenaars speelde een grote rol bij de totstandkoming van De Stijl en de Nieuwe Beelding. Van der Leck behoorde tot de eerste leden van kunstenaarsvereniging Laren-Blaricum. De leden van deze kunstenaarsvereniging exposeren traditiegetrouw tweejaarlijks in Singer Laren.

'Compositie 1917-1918' is van 16 tot en met 25 april te zien in Singer Laren.
 

Uit de krant