Olieverf 'Interieur' Leo Gestel.
Olieverf 'Interieur' Leo Gestel. (Foto: Singer Collectie)

Singer Laren verwerft twee schilderijen van 'ultra modernen'

  Cultureel

LAREN - Singer Laren heeft recent twee schilderijen uit particulier bezit geschonken gekregen: 'Korenbloemen met klaproos' uit 1910 van Jan Sluijters (1881-1957) en 'Interieur' uit 1912 van Leo Gestel (1881-1941).

Geïnspireerd door het fauvisme presenteren Jan Sluijters en Leo Gestel zich samen met Piet Mondriaan in de jaren rond 1910 als de 'ultra modernen'. Het bloemstilleven en interieurstuk met bloemen zijn vanaf heden te zien in de tentoonstelling 'Geschilderde bloemen' en vanaf 2021 veelvuldig in de nieuwe museumvleugel.

Verrijkt door verschillende verblijven in Parijs, het epicentrum van de vernieuwingen in de kunst, experimenteerde Jan Sluijters er rond 1910 op los met licht en kleur. In dit vroege 'Larense' werk wordt de donker paarsblauwe achtergrond opgelicht door blauwgroene korenbloemen en dieprode klaprozen. Het werk is en schenking van de Vereniging Rembrandt uit de nalatenschap van de heer C.C. Mout.

Het met bloemen en bloempatronen getooide interieur van Leo Gestel uit 1912 - een schenking uit particulier bezit - is een prachtig voorbeeld van de vlak decoratieve stijl van de kunstenaar, waarin hij tot een vereenvoudiging kwam van vormen en vlakken. Het betreft een onbekend hoogtepunt uit het oeuvre van Gestel. Het decoratieve effect wordt benadrukt door het weglaten van schaduwen en perspectief. Contouren doen denken aan het werk van Gauguin en Cézanne die Gestel net als Van Gogh beschouwde als "voormannen voor de nadien komende kunstuitingen". Het tafelkleed, mogelijk naar ontwerp van Jaap Gidding, verleent het interieur een modern aanzien en typeert het vooruitstrevende Amsterdamse kunst-milieu waar Gestel deel van uitmaakte.

Meer berichten