In de burgerzaal van het stadhuis in Weesp ontvangt het stadsbestuur nog steeds de burgers.
In de burgerzaal van het stadhuis in Weesp ontvangt het stadsbestuur nog steeds de burgers. Foto: Brian Elings
Zomerserie Markant

'Boven iedere deur vind je in het stucwerk nog terug wat de functie was'

Kunst & Cultuur

WEESP - Het stadhuis van Weesp, gebouwd eind 18e eeuw, is tot op de dag van vandaag in gebruik waarvoor het toen gemaakt is: als stadhuis.

Jacob Otten Husly was nog een onbekende bouwer toen de Weesper Vroedschap in 1771 bij hem aanklopte. Hij werd vooral beroemd met gebouwen die hij ná het Weesper stadhuis ontwierp: Felix Meritis in Amterdam en het stadhuis van Groningen. Maar Weesp was eerst.

Gezopen
Eigenlijk is het Weesper stadhuis bij elkaar gezopen. Het werd eind 18de eeuw gebouwd uit de accijnzen van de jeneverindustrie in de stad. Althans, zo gaat het verhaal.

Het Weesper stadhuis toont de grote welvaart die de stad in deze periode doormaakte door de bloeiende jenever- en bierindustrie. Die glorie moest zichtbaar zijn en daarom besloot de stadsregering, met daarin de belangrijkste stokers en branders, om architect Jacob Otten Husly de vrije hand te geven.

Stucwerkvak
Otten Husly werd in 1738 geboren in Doetinchem. Al op jonge leeftijd verhuisde hij naar Amsterdam om daar bij zijn ooms, de toen befaamde stucdecorateurs Hans Jacob en Hendrik Huslij, het stucwerkvak te leren.

Met een prijsvraag won Otten Husly de opdracht om het stadhuis van Weesp te ontwerpen. Zo ging dat in die tijd. Mooi moest het worden, statig. Allure moest het uitstralen, welstand. De Weespers hadden aan Otten Husly een goede.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant