Ook de nieuwbouw komt in de documentaire in beeld.
Ook de nieuwbouw komt in de documentaire in beeld. Foto: Rosa Spier Huis

Een jaar lang Rosa Spier Huis morgen te zien in documentaire 'Goed Oud'

Cultureel

LAREN - Het Rosa Spier Huis in Laren is zondag 27 mei rond 15.25 uur te zien op NPO2 in De Boeddhistische Blik: Goed Oud. De vraag hoe te leven met vergankelijkheid staat hierin centraal.

Het is een persoonlijk onderzoek van George Schouten, filmmaker en regisseur van onder andere Zomergasten, waarin George de vergankelijkheid onder ogen wil gaan zien. Gefilmd tegen de achtergrond van een turbulent Rosa Spier Huis met onder ander de nieuwbouw, het 50 jarig bestaan en de verhuizing. 

Een jaar
In Goed Oud volgt George Schouten gedurende een jaar een aantal bewoners van Het Rosa Spier Huis, een wooncomplex voor senioren die afkomstig zijn uit de kunst en wetenschap.

Onder het motto: 'een leven lang kunst' biedt het centrum de bewoners een podium waar ze hun inspiratie kunnen delen met het publiek. Een grote verhuizing is echter op handen naar een nieuw gebouw wat de nodige zorg en onrust onder de bewoners teweegbrengt.

Kwetsbaarheid
In de aanloop naar de verhuizing, maakt de kijker kennis met een ex-popmuzikant die zich zorgen maakt over het lot van zijn poes of met een operaregisseur die verheugd is dat hij eindelijk een plekje in het Rosa Spierhuis heeft bemachtigd, maar eenmaal daar de kwetsbaarheid ervaart die hoort bij de ouderdom.

Een soefi, die eerder zijn vrouw en kind heeft verloren, probeert richting te geven aan de steeds maar veranderende werkelijkheid die ervaren wordt door de bewoners. En een muzikaal echtpaar toont hoe muziek schoonheid en troost biedt.

Zelf geconfronteerd
Tijdens de draaiperiode wordt de regisseur van deze film zelf geconfronteerd met het ouder worden. De vergankelijkheid dringt zich aan hem op – evenals de schim van de dood. Met behulp van zijn boeddhistische opvattingen probeert hij met rechte rug de vergankelijkheid in de ogen te kijken.

Afbeelding
Uitgebreide kunstexpositie bij Gijselman Exposities met diverse werken Cultureel 20 uur geleden
Afbeelding
Ex-stadsdichter Gerard Wortel en cellist Bas van Waard in Brinkhuis Cultureel 18 mei, 16:55
Afbeelding
Samen genieten van het Goede Buren Diner in Eemnes Mensen 18 mei, 12:42
Afbeelding
Thema Sint Jansprocessie ‘Op de weg van de Vrede’ Cultureel 18 mei, 07:32
Afbeelding
Koninklijke onderscheiding dominee Job de Bruijn Mensen 17 mei, 16:32
Afbeelding
Aanpassingen tracé snelle bus in Blaricummermeent Algemeen 17 mei, 15:40
Afbeelding
Twee dagen schaapscheerdersfeest bij Goois Natuurreservaat Natuur en Milieu 17 mei, 07:30

Uit de krant