Els Blokker-Verwer, hier in Singer Laren, heeft de Zilveren Anjer toegekend gekregen.
Els Blokker-Verwer, hier in Singer Laren, heeft de Zilveren Anjer toegekend gekregen. (Foto: Prins Bernhard Cultuurfonds)
video

Els Blokker-Verwer krijgt Zilveren Anjer toegekend

  Cultureel

LAREN - Els Blokker-Verwer heeft de Zilveren Anjer gekregen van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Zij heeft als een moderne mecenas, een beschermer van de kunst, haar privécollectie geschonken aan Singer Laren. Ze krijgt de prijs voor haar bijzondere en vrijwillige inzet voor cultuur. De prijs wordt in het voorjaar van 2021 uitgereikt.

De verzameling die ze schonk heeft Els Blokker opgebouwd samen met haar echtgenoot Jaap Blokker die in 2011 overleed. Deze bestaat uit ruim honderd schilderijen uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, waaronder tientallen van Jan Sluijters.

Om het publiek permanent van de collectie te kunnen laten genieten, stelde Els Blokker het museum in de gelegenheid om uit te breiden met een aantal nieuwe museumzalen in de nog te bouwen Nardinc vleugel. Streven is de Nardinc vleugel begin 2022 te openen voor het publiek.

Singer verheugd
Singer Laren is zeer verheugd met het nieuws. “We feliciteren Els Blokker-Verwer van harte met deze bijzonder mooie onderscheiding. In april 2018 mochten we haar schenking in ontvangst nemen. Een droom die uitkwam. Op dit moment werken we met veel plezier aan de komst van de nieuwe museumvleugel en verheugen we ons op de dag dat we de Collectie Nardinc aan het publiek kunnen tonen", aldus algemeen directeur Evert van Os.

"Singer Laren zou niet kunnen bestaan zonder al die gulle gevers die ons een warm hart toedragen en het is fantastisch dat Els Blokker vandaag, met de toekenning van de Zilveren Anjer, door het Prins Bernhard Cultuurfonds in het zonnetje wordt gezet.”

Burgemeester Nanning Mol bracht vanmiddag bij mevrouw Blokker-Verwer een bos bloemen om haar namens de gemeente te te feliciteren met deze mooie prijs.

Anna Singer
Het is niet de eerste keer dat Singer Laren gelinkt wordt aan een Zilveren Anjer. In juni 1957 werd de onderscheiding uitgereikt aan Anna Singer, de oprichtster van Singer Laren. Zij ontving de Zilveren Anjer op grond van haar centrale rol bij de oprichting van Singer Laren en haar sinds vele jaren verleende steun aan Nederlandse kunstenaars.

Dit deed Anna Singer 'onder meer door regelmatig aankopen van hun werken, waardoor een zeer grote en vaak rijke collectie is ontstaan, die mede aan ons volk is geschonken', aldus het Prins Bernhard Cultuurfonds. Anna Singer lag op het moment van de uitreiking in het ziekenhuis. Jaap Dooijewaard en toenmalige burgemeester van der Ven hebben de Zilveren Anjer van Prins Bernhard voor haar in ontvangst genomen en in het St.Jansziekenhuis aan haar overhandigd.

Dit filmpje publiceerde het Prins Bernhard Cultuurfonds over Els Blokker-Verwer:


Meer berichten