De Beeldentuin en het terras gaan straks weer open. Het museum wordt nog gerenoveerd.
De Beeldentuin en het terras gaan straks weer open. Het museum wordt nog gerenoveerd. (Archieffoto: Singer Laren)
corona

Singer Laren opent 1 juni alleen beeldentuin met terras

  Cultureel

LAREN - Singer Laren opent 1 juni alleen de beeldentuin van Piet Oudolf en het terras. Daar kunnen mensen zonder toegang te betalen genieten van de tentoonstelling van Larense kunstenaar Pépé Grégoire. Het museum opent pas 30 juni haar deuren, omdat nu nog druk wordt verbouwd. "Op dit moment staat het theater on-hold. We weten echt nog niet wanneer dat open gaat", aldus directeur Evert van Os.

"We hebben het mooiste terras van het Gooi", zegt Evert. "En het is ook groot, want we hebben honderd zitplaatsen die aan de coronaregels voldoen, maar toch moet niet iedereen tegelijkertijd komen als we op 1 juni om 12.00 uur open gaan", meldt hij verwijzend naar de coronamaatregelen dat er wel 1,5 meter afstand moet worden gehouden en drukte vermeden moet worden.

Renovatie
Het museum zou volgens de coronamaatregelen ook open mogen, maar dat kan nog niet. "We hebben besloten om een renovatie van de museumzalen naar voren te halen toen bleek dat we nog wel even gesloten zouden zijn. We zijn ze ook aan het verduurzamen." Tegelijkertijd wordt de beveiliging nog meer aangescherpt.

"Twee weken nadat we gesloten waren hebben we met de diefstal van een Van Gogh te maken gehad. Ondanks adequate beveiliging. Daar hebben we nu weer van geleerd en we pakken dat ook meteen aan. De kunstwerken hebben we toen ook meteen opgeborgen en we hebben gekeken of de renovatie naar voren konden halen. Dat is gelukt. Zo hebben we van de nood toch een deugd proberen te maken en geprobeerd van die tijd dat we gesloten zijn gebruik te maken. Dan hoeven we in 2021 niet dicht."

Onzekerheid
Door de coronocrisis zijn de financiën op dit moment een grote onzekerheid. "Het is natuurlijk gek om nu geld uit te geven, maar dat geld voor de renovatie hadden we al en was hiervoor bedoeld. Dat blijft buiten de exploitatie en konden we dus naar voren halen. Op dit moment hebben we natuurlijk geen bezoekersinkomsten en we weten niet hoe we het jaar doorkomen als het gaat om die exploitatie."

Met de opening van de beeldentuin, kan via de horeca in ieder geval wel wat geld in het laatje komen. "Maar normaliter hebben we ook veel zakelijke evenementen. We hebben fantastische jaren gedraaid,  2018 en 2019 waren recordjaren. Doordat de kosten na de verbouwing ook hoger zijn, is het toch heel moeilijk om geld over te houden en we hebben dus ook geen reserves. Normaliter houden de onderdelen elkaar wel in balans. Als het in de theaterwereld wat minder gaat, haal je geld binnen met evenementen of het museum. Nu ligt echt alles stil."

Regelingen
"Als we open gaan, mogen er ook nog minder mensen naar binnen. Zoiets heb ik nog nooit meegemaakt. We maken gebruik van de NOW-regeling van het rijk, maar dat is de enige regeling waar we gebruik van maken. Wij zorgen zelf voor 94 procent van ons inkomen. We worden daardoor harder geraakt dan instellingen die soms wel 50 procent subsidie krijgen. We wachten af wat voor regelingen er eventueel nog komen. Het Rijk en de provincie zijn nog druk bezig."

De wethouders van alle gemeenten van Noord-Holland riepen samen met de gedeputeerde de minister namelijk al op om ook oog te hebben voor regionale musea. "Maar we kijken zelf ook wat we voor mogelijkheden hebben. Zo starten we komende week met de Anjeractie van het Prins Bernhard Fonds. Dat is deze keer een digitale collectie. Volgende week hebben we daar meer informatie over en laten we weten hoe mensen ons financieel kunnen steunen."

Veilig voelen
"Daarnaast zijn we nog met andere plannen bezig, maar die staan in de kinderschoenen. We moeten kijken hoe dat allemaal in te passen is met de coronamaatregelen. Als we iets doen, moeten we dat goed doen en moet iedereen zich er veilig bij voelen. Wat betreft het museum hebben we het geluk dat we ruim opgezet zijn."

"Mensen kunnen straks online een kaartje kopen en een tijdslot reserveren. Zo houden we het maximum aantal bezoekers goed in de gaten. Er is al een natuurlijke looprichting en mensen kunnen aan het einde rechtstreeks de tuin in en zo weer het gebouw in naar de garderobe. We gaan nog door met de tentoonstelling Spiegel van de Ziel. Die werd al heel goed bezocht voordat we dicht gingen."

'Window of Opportunity' 
Nu Singer Laren weer een beetje tot leven gaat komen, is er ook weer een nieuwe 'Window of Opportunity'. Hierin worden jonge talentvolle kunstenaars uitgenodigd om speciaal voor het monumentale raam van het theater een werk te maken. De locatie maakt dat het zowel voor bezoekers als voorbijgangers te zien is. Tijdens openingstijden is het kunstwerk zonder museum- of theaterkaartje te bezichtigen.

Speciaal voor Singer Laren maakte Alice Héron het werk Sakura. Geïnspireerd door een recente reis naar Japan, refereert Alice met de kleur roze aan het seizoen van de lentebloesem: Sakura. De felgekleurde vormen kronkelen als een levend organische door de ruimte: mooi en bedreigend tegelijk. Zo drukt Alice het leven uit dat woekert binnen de stedelijke omgeving van onze geïndustrialiseerde wereld. In Nederland ervaart de jonge Française dat de natuur gecontroleerd en letterlijk ingedamd wordt. In haar werk laat Héron de natuur onze versteende wereld weer overnemen.


Sakura van Alice Héron in de 'Window of Opportunity'. (Foto: Singer Laren).

Meer berichten