Foto: Bibliotheek Gooi en meer

Bibliotheek Eemnes na Pinksteren vaker en langer open

  Cultureel

EEMNES - Bibliotheek Gooi en meer in Eemnes gaat na het Pinksterweekend, vanaf dinsdag 2 juni, gefaseerd vaker en langer open. Met alle diensten die de bibliotheek de afgelopen maanden voor zowel leden als niet leden heeft opgezet, zoals de Luisterbieb, de 67+ Bezorgdienst en de Afhaalservice, gaat de bibliotheek ook onverminderd door.

"De gefaseerde opening heeft te maken met de gestelde overheids- en branche regels. Naast de 1,5 meter aanpassingen gaan alle ingeleverde boeken tenminste 36 uur in quarantaine, waarmee we het opnieuw uitlenen van de boeken veiligstellen", aldus de bieb.

Vrijwilligers
De bibliotheek staat als sociale instelling, maar ook als werkgever middenin de samenleving. Voor een groot gedeelte is zij afhankelijk van de inzet van vrijwilligers. Veel van hen vallen vanwege hun leeftijd in de risicogroep. Niet alle mensen zijn daardoor inzetbaar. Ook daarom wordt de heropening gefaseerd uitgevoerd.

Naast de verruiming van de openingstijden, wordt ook het maximumaantal bezoekers per vestiging verruimd. "Daarnaast is er per vestiging weer een computer met werkplek beschikbaar voor maximaal 30 minuten per bezoeker. Ook kan er weer gebruik worden gemaakt van de printers.

Brengen en halen
Bezoekers kunnen op dit moment volop terecht voor het halen en terugbrengen van boeken. De boeken die leden nog thuis hebben van het pre-corona tijdperk mogen zij nog tot 11 juni boetevrij inleveren. De winkelmandjes waarmee bezoekers langs de kasten in de bibliotheek 'shoppen' zijn beschikbaar gesteld door de lokale supermarkt COOP.

De verblijfsfunctie van de bibliotheek is nog niet toegestaan. Dat betekent dat bezoekers vooralsnog geen gebruik kunnen maken van een langer verblijf in de bibliotheek in bijvoorbeeld de studieruimte, de leeshoek- en het koffie café.

Bezorgservice
"Voor alle 67+ leden die nog niet naar de bibliotheek kunnen of willen komen gaat de 67+ Bezorgservice door. Een pakket boeken wordt dan tot aan de voordeur thuisgebracht. Wil je liever een verrassingstas afhalen voor jezelf of voor de kids òf juist heel efficiënt enkel dat wat je gereserveerd hebt? Dat kan met de Afhaalservice."

"Uit de cijfers blijkt dat deze diensten uiterst succesvol zijn; er werden de afgelopen weken ruim 308 tassen bezorgd en al 107 tassen afgehaald bij alle vestigingen van Bibliotheek Gooi en meer."

De helpdesk die in het begin van de corona-tijd is opgestart, blijft bereikbaar op werkdagen van 10.00 tot 14.00 uur via 085 2085418 en per mail via helpdesk@bibliotheekgooienmeer.nl.

Openingstijden
Vanaf dinsdag 2 juni zijn de openingstijden:
Maandag 14.00 - 17.00 uur
Woensdag 14.00 - 17.00 uur
Vrijdag 14.00 - 20.00 uur

Op zaterdag is de bibliotheek in het Huis van Eemnes geopend van 10.00 tot 15.00 uur. "Kijk voor je bezoek aan de bibliotheek voor alle actuele informatie over de openingstijden en de nieuwe huisregels op de website: www.bibliotheekgooienmeer.nl."

Meer berichten