Douwe de Joode (l) en burgemeester Nanning Mol met op de achtergrond de Johanneskerk in de steigers.
Douwe de Joode (l) en burgemeester Nanning Mol met op de achtergrond de Johanneskerk in de steigers. Foto: Bob Awick

Inzamelingsactie voor nieuw interieur Johanneskerk gestart

Cultureel

LAREN - De Johanneskerk aan de Naarderstraat is volgend jaar 500 jaar oud en moet er dan weer tip top uitzien. De buitenkant wordt op dit moment opgeknapt en voor het interieur is nog eens 400.000 euro nodig. "We hadden een heel plan om met activiteiten het geld op te halen, maar toen kwam het coronavirus en werd dat verpest', aldus Nanning Mol, voorzitter van de Stichting Vrienden 500 jaar van de Johanneskerk Laren.

Bij de pakken neerzitten is er echter niet bij. Afgelopen week werd de actie afgetrapt om op andere manieren geld in te zamelen en dat is met name door donaties. "Alle bedragen zijn welkom, of ze nu groot of klein zijn", laat hij weten. Secretaris van de Vrienden van de Johanneskerk, Douwe de Joode, toont de flyer die bij het Larens Journaal is verspreid. Op de voorkant staat 'Maak werk van de Johanneskerk: Word Vriend'.

Vriend
"Wie doneert, wordt vriend", legt hij uit. "Op de achterkant van de flyer kunnen mensen invullen wat ze willen doneren. Als de kaart is ingevuld, kunnen ze deze bij de Penningmeester van de stichting in de bus gooien. Dat is Marc Vos aan de Eemnesserweg 8. Er zijn al heel wat kaarten in de bus gegooid", glundert hij.

De kerk is volgens de burgemeester niet alleen een godshuis, maar veel meer. "Het is onderdeel van het DNA van Laren. Het is een van de vele ontmoetingsplekken die er voor zorgt dat de inwoners elkaar kunnen treffen." In de bijna negen maanden dat hij nu burgemeester is, weet hij inmiddels dat Laren het dorp is van de verbinding, van die kleine plekken waar inwoners samen kunnen komen. "Ze zorgen voor samenlevingspret, zoals ik dat noem."

Van heel Laren
"Omdat de kerk ook van heel Laren is, doen we als Stichting Vrienden van de Johanneskerk ook een beroep op de hele bevolking van Laren om er voor te zorgen dat het kerkje weer goed de toekomst in kan. Daarbij zal het ook vaker opengesteld worden voor bijeenkomsten." De Joode vult hem daarbij aan: "De Larense Boekhandel gebruikt de kerk nu al regelmatig." Mol: "Er zullen mini-concertjes komen, lezingen en diners." Er komen dan ook wat aanpassingen voor horeca.

"Daarnaast wordt de verwarming vervangen en wordt de houten vloer vervangen door een prachtige stenen vloer", meldt De Joode. De oude kerkbanken gaan eruit. "Als er nog geld over is, willen we ook graag het koor zichtbaar maken dat ooit aan de kerk vast zat. Dit willen we doen door middel van stenen in het wegdek van de Naarderstraat", meldt de burgemeester. Een grote boog op de muur in de kerk laat zien waar dit deel van de kerk ooit gezeten heeft.

Stoere en stijlvolle kerk
De Johanneskerk werd bijna 500 jaar geleden gebouwd als rooms katholieke kerk. De hele bevolking uit Laren zou er naar toe zijn gegaan in die tijd. Tijdens de reformatie werd het kerkje protestants en dat is het nog steeds. Het behoort toe aan de Protestantse Gemeente Laren Eemnes (PGLE). Na de beeldenstorm in 1566 was het een soberdere kerk dan in de tijd ervoor. "Ik vind het een stoere en stijlvolle kerk", zegt Mol. "Met brede schouders."

Aat Snaterse zocht de geschiedenis van het kerkje uit en schreef er een boekje over, dat ook op de speciale website te vinden is die voor het 500-jarig bestaan en de inzamelingsactie is opgericht: Johanneskerk500-laren.nl. Het boekje is daar te downloaden. Daarin onder andere het verhaal van het enige beeld dat nog in de kerk terug te vinden is, dat van Johannes de Evangelist. Het werd teruggevonden bij een eerdere restauratie als steunbalk van de toren en kreeg weer een plek in de kerk.

Toren
Die toren is overigens bezit van de gemeente en ook reden dat het bestuur van de Stichting Vrienden van de Johanneskerk zowel bestaat uit mensen van de gemeente Laren als van de Protestantse Gemeente Laren Eemnes. Het is een gezamenlijke klus. Burgemeester Nanning Mol vertelt de anekdote over hoe de toren in bezit van de gemeente is gekomen, want dat was niet altijd zo.

"De toren is gevorderd in de tijd van Napoleon. Die kon het nooit zo goed vinden met de kerken en hij wilde dat zijn soldaten vrije toegang hadden tot de torens. Daar konden zij zien wat er in de omgeving speelde." Douwe: "En de klokken luiden als het nodig was." Sinds die tijd heeft de gemeente de toren altijd in zijn bezit gehad en gehouden, waarmee het belang van de kerk voor Laren onderstreept wordt.

Jubileum
Het 500-jarige bestaan zal dan ook volgend jaar uitgebreid gevierd worden. "Het jubileum is 17 september 2021, maar al in januari wordt gestart met de viering ervan", licht De Joode toe. Voor dat jubileum is een speciale commissie opgericht, die nu al druk bezig is met de samenstelling van het programma. In het najaar, wanneer er ook meer bekend is over het vervolg van de coronamaatregelen, wordt er meer over dit programma bekend.

Voorlopig wordt er nog hard gewerkt om de kerk er op zijn mooist uit te laten zien voor die bijzondere 500ste verjaardag. "De buitenkant is voor de bouwvak klaar", vertelt de burgemeester. Douwe: "Inclusief de wijzers van de klok en de haan. Eind augustus starten we met het interieur." Mol: "We hebben een klein bodempje van de schatkist hiervoor al gevuld en hebben er het volste vertrouwen in dat het geld dat we nodig hebben door heel Laren en de Protestantse Gemeente Laren Eemnes bijeen wordt gebracht."

Uit de krant