Wethouder Karin van Hunnik bouwt een eigen kunstwerk als opening van de tentoonstelling.
Wethouder Karin van Hunnik bouwt een eigen kunstwerk als opening van de tentoonstelling. (Foto: Bob Awick )

Kunst uit BKR-tijd van Laren en Blaricum hangt nu te kijk

  Cultureel

LAREN/BLARICUM - Wethouder Karin van Hunnik heeft vanmiddag de bijzondere expositie ‘Wij hangen nu te kijk’ in het voormalig Rabobankgebouw aan de Burgemeester van Nispen van Sevenaerstraat 5 in Laren geopend.

De tentoonstelling bestaat uit werken uit de gemeentelijke BKR-collectie van de gemeenten Laren en Blaricum en toont bijzondere, moderne werken van kunstenaars die in Laren hebben gewoond in de jaren 60-80 van de vorige eeuw. 

Coronamaatregelen
Voorlopig is de tentoonstelling in verband met de coronamaatregelen alleen op afspraak te bezoeken. Na 1 juli wordt gekeken wat mogelijkheden zijn om meer mensen van de werken te laten genieten die al jaren in de kelder van bijvoorbeeld het Raadhuis in Laren stonden opgeslagen. De opening vond ook in kleine kring plaats.

De tentoonstelling is een initiatief van de Stichting Beheer Kunstcollecties Blaricum en Laren. "We zijn een jonge stichting, want we zijn pas 1 april 2019 opgericht", meldde voorzitter Emke Raassen-Kruimel. Samen met stichtingsleden Carien Bölgers-Schoenmakers en Antoinetty van den Brink werd met witte handschoentjes in het depot gekeken wat er aan werk beschikbaar was.

Tekst gaat verder onder de foto's

Een klein deel van de tentoonstellng in het oude Rabo-pand in Laren.

"Deze werken die hier hangen, zullen maar bij weinig mensen bekend zijn. Rond de honderd werken hangen nu op de eerste verdieping van het oude Rabo-pand. De rest zal digitaal worden getoond. Werken op papier zijn namelijk te kwetsbaar om zomaar neer te leggen." Zij bedankte de eigenaar van het gebouw dat het voor niets ter beschikking stelde en zo de tentoonstelling mogelijk maakte.

Wethouder Karin van Hunnik vertelde dat zij nog even in de BKR, voluit Beeldende Kunstenaars Regeling, was gedoken voor de opening. Het is inmiddels een lange tijd geleden dat de regeling gold. Van van 1956 tot 1987 was het de regeling die jonge kunstenaars de mogelijkheid bood een inkomen te verdienen, met als tegenprestatie het werk.

Depots
Het meeste belandde in de depots en door de tentoonstelling is het nu mogelijk om die werken, die eigenlijk van alle bewoners zijn, te kunnen bekijken. "Men had vaak een slecht beeld van dit soort werken. Dacht vaak dat het broddelwerk was, rotzooi, maar zoals je hier kunt zien is dan niet zo", aldus Van Hunnik.

Als officiële openingshandeling mocht ze iets creatiefs doen. De opdracht was dat ze van kunstige blokken zelf een kunstwerk bouwen. "Ik ga ze lekker mixen en ga er juist niet iets traditioneels van maken", meldde ze en maakte zo haar eigen kunstwerk, waarna de tentoonstelling bekeken kon worden.

Tekst gaat verder onder de fotoEen werk van Joop van Bossom.

In die tentoonstelling zijn van Joop van Bossom (1922 tot 2018) heel veel werken te zien. Hij maakte geometrische werken met vlakken en kleuren, waarin hij speelt met perspectief. "Voor de tentoonstelling hebben we goed moeten kijken wat we hiervan bij elkaar konden hangen. Op sommige had hij zelf al de volgorde vermeldt", legt Antoinetty van den Brink uit.

Zelf is zij kunstenaar en heeft zij er een scherp oog voor. "Het was fijn om hier de vrijheid te hebben om de werken zo op te hangen als wij wilden. We hoefden nergens rekening mee te houden, we konden gewoon in de wanden boren. Het pas heel goed bij de strakke vormen hier in het gebouw."

Tekst gaat verder onder de foto

Het beeldje van Pépé Gregoire en werken van zijn broer Kenne.

Ook van Pépé Gregoire, die onlangs de Singer Prijs won voor zijn werk en in de beeldentuin van Singer een grote tentoonstelling heeft op dit moment, is werk te vinden. De gemeente Laren kocht in 1977 van de inmiddels bekende kunstenaar een klein beeldje met de naam 'de schaatsrijder' in het kader van de BKR. Het is het enige beeld uit de hele tijd dat de regeling heeft gegolden. Ook van zijn broer Kenne is werk te zien in de tentoonstelling.

Tekst gaat verder onder de fotoEen werk van Jan Marinus Letter.

De overige kunstenaars waarvan werk te zien is zijn: Anne van Stuivenberg, Jan Marinus Letter, Willie Marie Schrikker, Jos Hoogeboom, Johan Lodewijk Schilt en Johan Kiesewetter. Zij hebben allen een eigen stijl en hierdoor is de tentoonstelling heel afwisselend en zal iedereen er werken aantreffen die naar zijn smaak zijn.

Wie de werken wil bekijken kan mailen naar Antoinetty van den Brink via antoinetty@padakkers.nl.

Meer berichten