Na afloop van de besloten eredienst was er een bijzondere zegening buiten.
Na afloop van de besloten eredienst was er een bijzondere zegening buiten. (Foto: Leo Janssen)

Ingetogen Sint Jan vanwege de coroanacrisis

  Cultureel

LAREN - Geen uitgebreide processie, maar zondag werd in de katholiek Laren op een ingetogen wijze het feest gevierd van Sint Jan de Doper, de schutspatroon van het dorp.

Vanwege de Corona-crisis ging de eeuwenoude Sint Jansprocessie die ieder jaar traditioneel het dichtst tegen 24 juni - de naamdag van Sint Jan- om 11.00 uur vertrekt vanaf het plein voor de basiliek, niet door.

De Broederschap van Sint Jan, de organisatoren van de processie, hielden wel’s ochtends in de kerk een besloten eredienst waarbij namens het dorp burgemeester Nanning Mol aanwezig was.

Zegening
Na afloop vond buiten een bijzondere zegening plaats door de nieuwe bisschop van Haarlem-Amsterdam mgr. Jan Hendriks. Hij deed dit met de monstrans 'analoog' aan het 'Urbi et orbi' - de zegen voor stad en wereld - zoals paus Franciscus dat eerder deed in Rome op 27 maart. Dit was heel uitzonderlijk vanwege het vele leed dat het Covid 19-virus in Italie heeft veroorzaakt.

In Laren werd voor deze zegening ook als troost en bemoediging gekozen, omdat Sint Jan ook geldt als één van de patroonheiligen van de ziekenzorg en pelgrims.

Bedevaarttocht
In de loop van de dag waren er in Laren pelgrimgangers op de been die de oude bedevaarttocht persoonlijk maakten naar het Sint Janskerkhof en weer terug richting basiliek.

De plechtigheid in de kerk werd vanaf 12.00 uur gestreamd via de website van de broederschap van Sint Jan. Ook kon daar een documentaire worden bekeken van de Sint Jansprocessie zoals Leo Janssen die in 2007 maakte.

Meer berichten