De kindercarrousel staat voor de basiliek.
De kindercarrousel staat voor de basiliek. (Foto's: Stichting Kermis Laren)

Verspreide kermis voor kinderen in Laren

  Cultureel

LAREN - Vier kermisattracties voor kinderen staan vanaf 3 juli gedurende 10 dagen in het Larense centrum opgesteld. Laren is daarmee een van de eerste gemeenten in het land die op een dergelijke manier toch de kermistraditie levend houdt.

De Corona-crisis zorgde ervoor dat het kabinet half maart heeft besloten om evenementen tot 1 september te verbieden. Daarmee kwam ook de Larense zomerkermis, het oudste evenement van Laren, te vervallen. De stichting kermis Laren, die de kermis organiseert, heeft daarom moeten besluiten de editie van 2020 niet door te laten gaan.

Geen volwaardige kermis
Het kabinet heeft 24 juni besloten dat evenementen toch door kunnen gaan, echter over de vergunningprocedure en voorwaarden moeten de gemeenten besluiten, en dat kost tijd. "Om binnen een week met inachtneming van alle richtlijnen een volwaardige Larense kermis te kunnen organiseren is daarom niet mogelijk", laat de kermisstichting weten.

"Intussen was voor dit onverwachte kabinetsbesluit viel achter de schermen echter hard gewerkt om toch een oplossing te vinden om begin juli op bescheiden wijze een klein aanbod aan (kinder)attracties te vergunnen. En dat is gevonden binnen het zogenaamde standplaatsenbeleid."

Kermistraditie
Met de Stichting Feestweek Laren NH, verantwoordelijk voor de festiviteiten rond Koningsdag, is samengewerkt om de draaimolen een plaats te geven. Op deze manier kunnen opa’s en oma’s en ouders zo de allerkleinsten toch iets mee te geven van de Larense kermistraditie.

De attracties worden verspreid door het dorp opgesteld, waardoor een looproute ontstaat langs de kermiszaken. Het gemeentebestuur van Laren verleent haar medewerking aan, omdat dat door de opstelling drukte op één plaats vermeden wordt.

Kindercarrousel
Voor de basiliek staat het kindercarrousel van Johan Paashuis, dat altijd met Koningsdag in Laren te vinden is. Bij de vijver van de Coeswaerde kunnen de kinderen, heel toepasselijk, eendjes vissen voor mooie cadeaus. Op de plek van de standplaats voorheen van Dick’s bloemenkiosk kunnen bezoekers nougat, kaneelstokken en andere kermislekkernijen kopen.

Tekst gaat verder na de foto


Eendjes vissen kan bij de Coeswaerde.

Ten slotte zijn op het kermisterrein zelf Toon en Greta Verwijk te vinden, die meer dan 40 jaar in Laren stonden met hun schietsalon. Zij bakken nu op dezelfde plaats overheerlijke oliebollen en ander kermisgebak. De attracties zijn open van vrijdag 3 juli tot en met zondag 12 juli, gedurende de gewone winkeltijden. Uiteraard wordt rekening gehouden met de geldende maatregelen rond Covid-19, zoals de 1,5 meter afstand.

Tekst gaat verder na de foto


Er zijn ook versnaperingen als snoepgoed en olliebollen verkrijgbaar.

Kermismis
Ook voor de speciale Kermismis, die dit jaar voor de 10e keer zou plaatsvinden op de botsautobaan, is een oplossing gevonden. Voorganger Bernard van Welzenes zal voor het eerst een feestelijke viering houden in de poffertjeskraam om de Brink, op zondag 12 juli om 11.00.

De livestream zal te onder meer te volgen zijn via de facebookpagina van Stichting Kermis Laren. Zoals bekend is de Larense poffertjeskraam de oudste en meest oorspronkelijke van Nederland en reisde deze vroeger uitsluitend op grote kermissen als Groningen, Leiden en Laren.

Tekst gaat verder na de foto


Voorganger Bernard van Welzenes houdt de traditionele kermismis deze keer bij de poffertjeskraam.

Op welke wijze belangstellenden de mis zelf kunnen bijwonen, wordt later bekend gemaakt. Kermisexploitanten krijgen echter de voorkeur. Juist zij zijn, doordat ze door de maatregelen rond Covid-19 niet hun beroep kunnen uitoefenen, zwaar getroffen.

"De kermismis biedt, samen met gunning van standplaatsen voor deze vier attracties, een teken van hoop vanuit Laren voor de kermisexploitanten op een snelle terugkeer naar de normale samenleving, waar zeker ook plaats moet zijn voor collectieve ontspanning en vertier", aldus de Stichting Kermis Laren.

Meer berichten