<p>Net als vroeger, voeren de botters door tot vlak bij het strand.</p>

Net als vroeger, voeren de botters door tot vlak bij het strand.

(Foto's: Bob Awick)

Huizer botters op bezoek in Blaricum om vrienden te werven

  Cultureel

HUIZEN/BLARICUM - De Stichting Huizer Botters ging vandaag na een vakantiestop van drie weken weer verder met de de actie ‘Help de Huizer Botters’. Deze keer voeren ze met diverse schuiten richting Blaricum. “We zijn nu een paar keer op de markt en in de Oostermeent in Huizen geweest en dan kom je steeds dezelfde mensen tegen.”

Daarom werd er gekozen om vandaag richting het buurdorp te varen om vrienden voor de stichting te werven. “Hoewel de resultaten van de actie tot nu toe zeer bemoedigend zijn en de regels rondom de aanpak van het Corona-virus inmiddels versoepeld, is het behoud van de Huizer botters daarmee nog lang niet zeker gesteld”, laat de woordvoerder van het actiecomité weten.

Grote problemen
“De boekingen vanuit het bedrijfsleven zijn vrijwel geheel weggevallen en de minimaal twaalf evenementen waar de vier Huizer botters voor ingehuurd waren, zijn geannuleerd. Dit heeft tot gevolg dat meer dan de helft van de begrote inkomsten voor 2020 is weggevallen en de stichting in grote problemen verkeert.”

Daarom werd de actie ‘Help de Huizer Botters’ in het leven geroepen. Deze begon met een presentatie van een heuse botter in het oude dorp van Huizen en daarna een botter die aanmeerde in winkelcentrum Oostermeent. De zaterdagen daarna werden afwisselend het Oude Dorp van Huizen en de Oostermeent bezocht.

Resultaat
“En niet zonder resultaat. Bijna 250 personen zijn ‘Vriend’ geworden, ruim 160 personen hebben een vaartje geboekt,
zo’n 20 mensen hebben zich aangemeld om als vrijwilliger te komen helpen, jeugdafdeling ‘Bramzijgers’ heeft een aantal nieuwe aanmeldingen ontvangen en in het haringtonnetje is een kleine 1.000 euro ontvangen aan spontane giften.”

Tekst gaat verder onder de foto

Bij Bruis konden mensen aan boord van de botter.

Vandaag werd de actie dus weer opgepakt in buurdorp Blaricum, waar met als titel ‘Blaricum verwelkomt de Huizer Botters’ de botters en de jeugdschouw vandaag aanlandden bij ‘Blaricum Beach’. Ook werd een botter door de nieuwe Blaricummer sluis geschut en meerde deze af bij Bruis aan de Deltazijde.

Open armen
Bij het sluisje werden de boten verwelkomt door de Huizer wethouder Roland Boom en zijn Blaricumse collega Gerard Knoop. “We worden met open armen ontvangen”, aldus een woordvoerder van de stichting. Al fronsten ook wel enige mensen in Blaricum hun wenkbrauwen dat de stichting nu ineens zo amicaal het buurdorp in haar armen sluit.

Dit omdat de secretaris van de Stichting Huizer Botters in het verleden nogal tekeer ging over het samengaan van de twee afdelingen van de KNRM, waardoor het huidige Huizer station van de KNRM verplaatst zou worden. Hij vroeg zich toen af waarom Blaricum ‘off al places’ ooit een eigen KNRM station had gekregen en noemde Blaricummers ‘ratterig en achterbaks’.

Gevoelig
“Wij zijn ons er niet bewust van dat dit nog steeds gevoelig ligt. Het is wat ons betreft iets uit het verleden”, aldus de woordvoerder van de campagne ‘Help de Huizer Botters’. “We willen dit varend erfgoed voor iedereen bewaren en weten dat een hoop Blaricummers ons een warm hart toedragen en ons daarbij willen helpen, voordat er straks alleen nog maar een botter in een museum te zien is.”

“Als we namelijk geen inkomsten hebben, betekent dit ook geen onderhoud en geen geld voor restauraties van de vier unieke, in Huizen gebouwde botters. Het is en blijft de vraag of we dit jaar gaan overleven en daar zullen wij als vrijwilligers bij de stichting zelf in ieder geval alles aan doen.”

Spraakmakend programma
De actie ‘Help de Huizer Botters’ loopt nog door tot zaterdag 19 september en wordt ook afgesloten met een spraakmakend programma. “Informatie daarover volgt nog.”

Een van de botters dicht op het strand.

Meer berichten