De Dam en de sluizen aan de Achterzaan van Claude Monet. Bruikleen Van Vlissingen Art Foundation
De Dam en de sluizen aan de Achterzaan van Claude Monet. Bruikleen Van Vlissingen Art Foundation

Singer Laren presenteert ‘Schilders van licht’

  Cultureel

LAREN - De tentoonstelling Schilders van het licht is van 1 september tot en met 10 januari te zien in Singer Laren. Van zonovergoten landschappen tot scènes in felle spotlights. De expositie laat zien hoe schilders van Monet tot Sluijters rond 1900 licht in hun werk weergeven.

Zo schildert Claude Monet impressies van natuurlijke lichtval, stippelen Jan Toorop, Co Breman en Ferdinand Hart Nibbrig vibrerende lichteffecten en experimenteert Jan Sluijters met kleur om de sensatie van licht te verbeelden.

Leo Gestel vangt in zijn portretten het ‘innerlijke licht’ van zijn modellen, terwijl Kees Maks zijn schilderijen ensceneert in kunstlicht. Ten slotte gaan diverse kunstenaars op reis naar het mediterrane licht.

Uit nood geboren
Het idee voor de tentoonstelling is uit nood geboren. Door de coronacrisis moest een geplande tentoonstelling over Théo van Rysselberghe verplaatst worden naar 2021.

De vervanger is een sprankelende expositie met schilderijen uit de verzameling van Singer Laren. Een aantal van de werken is afkomstig uit de Collectie Nardinc, een schenking van Els Blokker-Verwer in 2018, en is nooit eerder in Singer Laren te zien geweest.

Opnieuw belangrijk
Licht wordt in de loop van de 19de eeuw opnieuw een belangrijk onderwerp voor kunstenaars, nadat dit al eerder in de 17de eeuw speelde.

Schilders verruilen hun ateliers om ter plekke te gaan werken de buitenlucht, ook in kunstenaarskolonie Laren. Dit markeert het begin van een decennialange focus op licht

Zonder kostbare bruiklenen
Museumdirecteur Jan Rudolph de Lorm: “Ook zonder kostbare bruiklenen en een lange voorbereiding blijkt het mogelijk om een troostgevend en letterlijk verlichtend beeldverhaal te schetsen.”

“Met zijn sterke focus op impressionisme en modernisme, leent de kunstverzameling van Singer Laren zich bij uitstek om schilders van licht in de schijnwerpers te zetten. Enkele goed gekozen bruiklenen maken het verhaal compleet.”


Café de Nuit - Café Olympia van Jan Sluijters. Collectie Nardinc.

Meer berichten