Kuchschermen tussen de schildersezels, zodat er gewerkt kan worden met inachtneming van de coronamaatregelen.
Kuchschermen tussen de schildersezels, zodat er gewerkt kan worden met inachtneming van de coronamaatregelen. (Foto's: Gooise Academie)

Gooise Academie na lockdown weer van start

  Cultureel

LAREN - De Gooise Academie aan de Brink 27A start weer met het nieuwe cursusjaar. De ateliers zijn zo ingericht dat de 1,5m afstand tussen cursisten gehandhaafd kan worden door belijning op de vloeren aan te brengen. Daarnaast zijn er tussen de werkplekken kuchschermen opgehangen. De aanvangstijden van de cursussen verspringen, zodat cursisten elkaar zo min mogelijk tegen het lijf hoeven lopen. 

Rudolf Laane, voorzitter van het bestuur, Na dat we afgelopen maart de fysieke lessen op de Academie halsoverkop hebben moeten omzetten naar online lessen, was de behoefte bij onze circa 600 cursisten groot om weer fysiek les te krijgen ín de ateliers aan de Brink in Laren.|”

Protocol
“We hebben een uitgebreid protocol ‘Anderhalvemeter Academie’ opgesteld, dat is afgeleid van het voor onze branche opgestelde protocol cultuureducatie en participatie. Alle cursisten kunnen ook hierdoor veilig van start. Door de corona maatregelen hebben we wel  te maken met een beperking van het aantal cursisten in de ateliers.”

Les krijgen op de Gooise Academie betekent volgens hem niet alleen werken aan gedegen verdieping op creatief vlak. Ook het sociale aspect, de interactie met de groep medecursisten en het zich ‘thuis’ voelen zijn enorm belangrijk. “Voor veel cursisten is de Academie al jarenlang een vast moment in de week om ontspannen aan de slag te gaan in een ‘warme’ omgeving.”

Gemoderniseerd
De afgelopen jaren is het aanbod op de Academie behoorlijk gemoderniseerd. Naast de vertrouwde cursussen tekenen/schilderen en boetseren/beeldhouwen staan er vernieuwende workshops op het programma. Bijvoorbeeld een workshop Streetview Art, waarin cursisten met behulp van Google Streetview naar een mooie plek reizen die ze willen vastleggen.

Nieuw is ook een korte cursus schilderen op de iPad met behulp van het programma Procreate en de bijzondere workshop Materiaal Experiment, waarin de deelnemers duurzaam een werkstuk boetseren van plastic verpakkingsmateriaal dat de lokale supermarkt anders zou weggooien. “Goed voor het milieu: van ‘niets’ ‘iets’ maken.”

Docenten
“Wat is gebleven zijn onze vakkundig en gewaardeerde docenten en de vele cursussen waar wordt gewerkt met een levend model. Dat kan een naaktmodel zijn, of een gekleed model. En een aantal cursussen werkt specifiek met portretmodellen. Het werken met een model is iedere keer weer een belevenis op zich.”

Inschrijven voor een cursus of workshop kan op www.gooiseacademie.nl. “Bij een aantal cursussen die al gestart zijn is nog plaats. Het is geen probleem om later in te stromen, omdat de begeleiding door onze docenten heel individueel gericht is. Daarom werken in veel van onze cursussen gevorderden én beginners naast elkaar, wat vaak zorgt voor hele mooie interactie.”

Ook zijn er duidelijke lijnen en looprichtingen aangegeven in het gebouw.

Meer berichten