Elbert Roest (links), Rinske Kruisinga, Martin Noordzij en Nanning Mol bij het Johannesbeeld.
Elbert Roest (links), Rinske Kruisinga, Martin Noordzij en Nanning Mol bij het Johannesbeeld. Foto: Gemeente Laren

Burgemeesters bij houten Johannesbeeld in Singer Laren

Cultureel

LAREN - Ter gelegenheid van het 500 jarig bestaan van de Johanneskerk, het oudste gebouw van Laren, heeft Singer tot zondag 10 januari 2021 een expositie ingericht met schilderijen waarop dit kerkje staat afgebeeld. 

Ook staat er het houten Johannesbeeld, dat tijdens de Beeldenstorm in 1566, die ook deze kerk trof, fors met een bijl werd bewerkt. Het is door houtrestaurateur Suzanne Peters gerestaureerd en werd bekend dat het beeld zelfs ouder is dan de kerk.

De directie van Singer, Evert van Os en Jan Rudolph de Lorm, heeft samen met voormalig burgemeester Elbert Roest, burgemeester Nanning Mol en interim burgemeester Rinske Kruisinga de expositie zaterdag bezichtigd met speciale aandacht voor het Johannesbeeld. 

Ook waren wethouder Ton Stam en Jaap van Duijn, beiden zeer nauw betrokken bij de fondsenwerving, en Martin Noordzij, voorzitter van de kerkenraad van de Protestantse Gemeente Laren Eemnees (PGLE), aanwezig.

Na een welkom door Evert van Os vertelde Elbert Roest over de vondst van het beeld in het licht van de geschiedenis van de Johanneskerk. Het beeld, waarschijnlijk voorstellend als Johannes de evangelist, heeft een paar eeuwen als steunbalk gediend boven in de toren. Roest heeft er samen met de RK parochie Sint Jan en de PGLE voor gezorgd dat het in 2003 weer terug kwam in de kerk. Ter gelegenheid daarvan is ook de naam gewijzigd van Hervormde kerk in Johanneskerk. 

Na de bezichtiging van de tentoonstelling liep het gezelschap naar de Johanneskerk waar Jaap van Duijn een interessante toelichting gaf over de stand van de renovatie. Verwacht wordt dat alle werkzaamheden rond april zijn afgerond. 

Uit de krant