Kunstenaar Mark van Praagh heeft een inspirerende bijdrage geleverd voor de bundel.
Kunstenaar Mark van Praagh heeft een inspirerende bijdrage geleverd voor de bundel.

Vereniging van Beeldend Kunstenaars ‘Laren-Blaricum’ bestaat 100 jaar

Cultureel

BLARICUM/LAREN - Om het 100-jarig bestaan van Vereniging van Beeldend Kunstenaars ‘Laren-Blaricum’ te vieren, is er de bundel ‘Gedachten, Gedichten en Wensen’ met bijdragen van verschillende kunstenaars.

Een groep kunstenaars heeft op 21 januari 1921 de ‘Vereeniging voor Beeldende Kunsten Laren-Blaricum’ opgericht. De vereniging organiseerde jaarlijks een zomer- en wintertentoonstelling in de kunstzaal van hotel Hamdorff. In 1928 telde de vereniging 146 leden. 

De vereniging werd door problemen en conflicten in 1935 gescheiden. Onder leiding van David Schulman werd ‘De Gooische Schilders Vereeniging’ opgericht dat met 28 leden begon. De twee verenigingen exposeerden om beurten in de kunstzaal van hotel Hamdorff. De tentoonstellingen werden druk bezocht en de kunstwerken werd goed verkocht.

Na de Tweede Wereldoorlog liep het ledenaantal terug. De leden richtten in 1950 de modeltekenclub ’Hamdorff’ op waar kunstenaars elke week een naaktmodel op de beroemde tekenzolder van hotel ‘Hamdorff’ tekenden.

De vereniging ‘Laren-Blaricum’ exposeerde in 1978 voor de laatste keer in de kunstzaal. Hotel Hamdorff werd dat jaar failliet verklaard. In juni werd het hele complex gesloopt en moest de twee vereniging op zoek naar een andere tentoonstellingsruimte en dat werd Singer Laren.

In 2005 exposeerden de verenigingen voor de eerste keer na zeventig jaar samen onder de noemer ‘Samen’. Het  ledental van de ‘De Gooische Schilders Vereeniging’ was terug gelopen en werd besloten zich aan te sluiten bij de vereniging ‘Laren-Blaricum’.

Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan heeft onder andere kunstenaar Mark van Praagh een inspirerende bijdrage geleverd voor de bundel.

Enige vrolijkheid tijdens coronatijd

Het voelt in deze maanden een beetje koud, donker en stil in
onze vereniging, net zoals de grachten in Amsterdam. Toch zag
ik daar ineens opnieuw hoe mooi de stad is, ook in het donker.
Uit de ramen komt warm licht dat glinstert in het water. Ik zag
dat de geel oranje schittering vooral zichtbaar is in de donkere
delen van de kabbelende golfjes en dat de muren toch een
beetje kleur hebben als je goed kijkt.
De bomen heb ik geschilderd alsof het al zomer is, die komen
straks gewoon weer in het blad. Dat stemt gerust, ergens.

Mark van Praagh

Uit de krant