Afbeelding
Foto: Elijah Brill

Zilveren Kei wil jongeren een kans geven om hun creatieve talent te ontdekken

Cultureel

BEL - Begin maart begint de nieuwste editie van de Zilveren Kei, het kunstevenement voor creatieve jongeren uit de regio Gooi en Vechtstreek. 

De organisatie van de Zilveren Kei wil jongeren een kans geven hun creatieve talent te ontdekken en te ontwikkelen en ze een podium bieden om hun talent te laten zien aan een breed publiek. 

Met lokale kunstenaars als coach maken de jongeren nieuw werk dat in mei wordt getoond in een verzameltentoonstelling op de Gooische Brink in Hilversum. De opzet van de Zilveren Kei is dit jaar anders dan voorgaande edities. De focus ligt niet langer op het wedstrijdelement, maar op het proces van leren en inspireren van en met elkaar. 

Project voor alle jongeren 

De Zilveren Kei is een project waar alle jongeren aan mee kunnen doen. En dat is bij deze editie van groot belang. “Dit jaar is het organiseren van de Zilveren Kei nog belangrijker”, zegt Esmee Hickendorff, cultuurcoach van de gemeente Hilversum en organisator van de Zilveren Kei. “Veel jongeren zijn door de coronamaatregelen beperkt in hun vrijetijdsbesteding en ook in het contact met anderen. We denken dat meedoen aan de Zilveren Kei juist nu voor een welkome afleiding kan zorgen.” 

De zes lokale kunstenaars, die als kunstcoach de jongeren gaan begeleiden, zijn Tamar Frank, Marianne Kemp, Simone Bennett, Kay van Bellen, Lars Bogaers en Vincent van der Geest. De expertise van deze kunstenaars loopt uiteen van fotografie en film tot aan lichtobjecten en grafische vormgeving, tekenen en textiel.

Twee trajecten 

Het evenement bestaat uit twee trajecten; het individuele traject ‘Expose Your Talent’ en het groepstraject ‘Create Your Talent’. Bij ‘Expose Your Talent’ pitchen jongeren hun al gemaakte werk om een van de tien plekken te bemachtigen. De kunstcoaches gaan deze tien jongeren twee maanden lang begeleiden bij het maken van nieuw werk. En bij ‘Create Your Talent’ richt de Zilveren Kei zich op jongeren die nog niet zoveel in aanraking zijn gekomen met beeldende kunst en media, maar hun talent graag zouden willen ontdekken. Er is plek voor honderd jongeren die samen met de kunstcoaches tijdens de maakateliers in de meivakantie een hele middag aan de slag gaan om verschillende kunstinstallaties te maken.

Jongeren kunnen zich aanmelden via www.zilverenkei.nl waar ook meer informatie opstaat. De inschrijfperiode voor het individuele traject sluit op zondag 7 maart en inschrijven voor het groepstraject kan tot en met vrijdag 30 april.

De tentoonstelling ZK2021 Expo opent op donderdag 13 mei. Het event wordt georganiseerd conform de richtlijnen van de RIVM en zal indien nodig online plaatsvinden.

Uit de krant