Lentetuin van Vincent van Gogh.
Lentetuin van Vincent van Gogh. Foto: Marten de Leeuw

Diefstal schilderij Van Gogh na een jaar nog altijd niet opgelost

Cultureel

LAREN - Op dinsdag 30 maart was het een jaar geleden dat het schilderij Lentetuin werd gestolen uit Museum Singer Laren.

Ondanks veel inspanningen, nationaal en internationaal, is het werk nog niet terecht. Het schilderij Lentetuin, de pastorietuin in Nuenen in het voorjaar, behoort tot de collectie van het Groninger Museum. 

Bijzondere werk

Het museum wil meer vertellen over dit bijzondere werk en heeft daarom een jaar na dato, op 30 maart, verdiepende informatie op www.groningermuseum.nl/vangogh geplaatst. Hiermee wil het museum de vermissing onder de aandacht houden.

Verhalen en achtergronden

Het museum deelt via de webpagina de verhalen en achtergronden van het schilderij. Korte, verdiepende teksten en foto’s van pentekeningen en fragmenten uit Van Gogh’s brieven geven een kijkje in het ontstaan ervan. Zo valt te lezen over het kerkje dat is afgebeeld, over hoe Van Gogh bij zijn ouders in de pastorie terechtkwam en over zijn atelier. Voor dit project werkt het museum samen met het Van Gogh Museum in Amsterdam en senior researcher Teio Meedendorp brengt met interessante weetjes en feiten het schilderij tot leven.

Het museum in Laren had het schilderij uit 1884 in bruikleen van het Groninger Museum voor een tijdelijke tentoonstelling. Het museum hoopt dat het werk zo snel mogelijk terugkeert.

Uit de krant