Borremans: "Het moet het een stampende feestvoorstelling worden, waarin we in november de bijna twee jaar gedwongen coronastilte van ons af gaan zingen en spelen.”
Borremans: "Het moet het een stampende feestvoorstelling worden, waarin we in november de bijna twee jaar gedwongen coronastilte van ons af gaan zingen en spelen.” Foto: Pexels

Toneelgezelschap De Papegaai viert 100-jarig bestaan met lustrumvoorstelling: “Het wordt een muzikaal spektakel”

Cultureel

LAREN - De leden van Toneelgezelschap De Papegaai zijn sinds deze maand bezig met de voorbereiding op de viering van het 100-jarig bestaan van de vereniging. Zo is er geauditeerd voor een grootse muzikale lustrumvoorstelling, die eind november dit jaar plaatsvindt. Tevens wordt een lustrumfeest voor de leden van de toneelvereniging georganiseerd en verschijnt er binnenkort een kleurrijk lustrumboek. 

Een stampende feestvoorstelling

De lustrumvoorstelling zal in het teken staan van de Roaring Twenties in Cubaanse sferen. “Het wordt een muzikaal spektakel, waar veel leden van De Papegaai aan meedoen”, vertelt Charles Borremans, communicatiemedewerker van De Papegaai. “Oud en jong, mannen en vrouwen, jongens en meisjes. Het wordt een productie met toneelspel, dans en een groot live-orkest. Op muziek van de Italiaanse zanger Zucchero en met liedteksten geschreven door onze eigen Papegaai-leden, moet het een stampende feestvoorstelling worden, waarin we in november de bijna twee jaar gedwongen coronastilte van ons af gaan zingen en spelen.”

Toch heeft heeft de coronacrisis ook nu nog invloed op het voorbereiden van de lustrumvoorstelling. Borremans: “Op de manier zoals we dat al die maanden hebben gedaan. We houden ons aan de regels die de overheid ons oplegt. Maar die worden gelukkig steeds minder strikt.”

De Papegaai in de lockdown

Borremans vertelt over hoe De Papegaai zich in strengere lockdownperiodes toch heeft kunnen laten zien en horen. “De coronaperiode betekende ook voor de leden van Toneelgezelschap De Papegaai dat we geen voorstellingen konden geven in theaters. Er stonden voor het voorjaar 2020 twee voorstellingen in de planning: ‘Wat ik moest verzwijgen’ en ‘le Dîner de Cons’. Beide voorstellingen hebben we in maart 2020 moeten annuleren, terwijl de repetities voor ‘le Dîner de Cons’ al in volle gang waren.”

Om de leden van De Papegaai toch creatief van dienst te zijn, is de vereniging de digitale weg ingeslagen. Zo werden eind mei 2020 de digitale versies van de toneelstukken ‘Liefdesbrieven’ en ‘Mussen en Zwanen’ opgevoerd, die leden konden bekijken via digitale kanalen. In maart 2021 is door een aantal Papegaai-leden een hoorspel geschreven en opgenomen: ‘Vals Spel’.

“Ondanks al deze digitale producties, was het grootste project in de coronatijd toch offline van aard”, vertelt Borremans. “Het betreft de opvoering van ‘De Vergulde Papegaai’: een opvoering van de leukste liedjes van de afgelopen honderd jaar uit het repertoire van De Papegaai. De uitvoering hiervan vond plaats in de tuin van Singer Laren van dinsdag 15 tot en met 19 september 2020. Een periode waarin we dachten een beetje van het coronavirus af te zijn, niet wetende wat nog zou komen. Het werden in ieder geval vijf fantastische avonden, volledig uitverkocht, onder een prachtige zomerse sterrenhemel voor een dolenthousiast publiek.”

Uit de krant