Jan Voerman Jr. (staande links) tijdens een schilderklas op de Academie der Kunsten in Amsterdam in 1913.
Jan Voerman Jr. (staande links) tijdens een schilderklas op de Academie der Kunsten in Amsterdam in 1913.

Boek over de kunstschilders Jan Voerman sr. en jr.

Cultureel

BLARICUM - Het boek Gevangen in een Paradijs over kunstschilders Jan Voerman sr. en jr. verscheen onlangs. Jan Voerman jr. woonde en werkte van 1933 tot zijn dood in 1976 in Blaricum.

In juli vond in Hattem de presentatie van het boek plaats. Het beschrijft het veelbewogen leven van Voerman sr. (de IJsselschilder) en zijn zoon Voerman jr. (bekend van de Verkade-albums). Het boek is geschreven door Kees Opmeer in samenwerking met Peter Voerman, de kleinzoon van Voerman jr., en zijn zoon Tijs. Het archief van Peter Voerman vormt de basis van het boek.

Vader en zoon Jan Voerman

Jan Voerman senior (1875 – 1941) bouwde in Hattem aan zijn geliefde IJssel zijn eigen paradijs. In de achtertuinen van zijn huis en zijn ateliers had hij een grote tuin waarin hij zijn eigen groente en fruit teelde. Maar voor Jan Voerman junior (1890 – 1976) was dit alles niet alleen maar een paradijs. Omdat Jan junior een zwakke gezondheid had, kreeg hij thuisonderwijs van zijn moeder en verschillende kindermeisjes en schilderlessen van zijn vader. Pas in 1912 mocht de toen 22 jaar oude Jan naar de Rijksacademie voor kunsten in Amsterdam. Maar toen de Eerste Wereldoorlog uitbrak ging hij weer in Hattem wonen. In 1918 verhuisde Jan Voerman junior vervolgens naar Den Haag en Blaricum. Hij ontwikkelde zich daar tot een veelzijdig schilder lithograaf en tekenaar. Jan Voerman jr. was lid van de kunstenaarskring ‘Beeldende Kunstenaars Laren/Blaricum’ die elke week bij elkaar kwamen in kunstzaal Hamdorff. Hij exposeerde veelvuldig onder meer in museum Singer te Laren.

Uit de krant