Gerard Wortel.
Gerard Wortel. Foto: Lonneke Boots Fotografie

Gerard Wortel schrijft het vierde Eemnesser dictee

Kunst & cultuur

EEMNES - Op donderdag 28 oktober vindt vanaf 19.30 uur het Eemnesser dictee plaats in het Huis van Eemnes. Dit dictee is het vierde dictee dat Gerard Wortel, ex-dorpsdichter van Eemnes, voor bibliotheek Gooi en meer geschreven heeft.

Gepuzzel

“Het maken van een dictee is een intensief en lang proces”, vertelt Wortel. “De kunst van de moeilijkheidsgraad is om zoveel mogelijk van alledaagse spreektaal uit te gaan en vooral een opsomming van de meest absurde woorden te vermijden. Het verhaal moet wat mij betreft smeuïg en humoristisch zijn, en in haar spelling zo divers mogelijk. Bijvoorbeeld: lange ij en korte ei, wel of geen koppelteken, wel of niet een hoofdletter, et cetera. Het is een heel gepuzzel, waarna het verhaal op spellingsfouten door een taaldeskundige wordt nagekeken. Mocht er daarna nog twijfel zijn over een woord of taalconstructie, dan wordt de Nederlandse Taaldienst om advies gevraagd.”

‘Het tijdelijke abnormaal’

Inmiddels heeft de taalknutselaar al vijftien dictees geschreven voor Nederlandse bibliotheken. “De thema’s van de dictees zijn meestal gebaseerd op lokale omstandigheden”, vertelt Wortel. Dit is ook dit jaar het geval bij het Eemnesser dictee, met de titel ‘Het tijdelijke abnormaal’. Hierin zal Wortel in driehonderd woorden zijn zienswijze op corona weergeven. 

Tijdens de pauze verzorgt Wortel een optreden met liedjes en voordrachten. “Het thema van mijn optreden is per lied afhankelijk van de inhoud. Mijn liedjes variëren van abnormaal tot ingetogen en van absurd tot vilein. Kortom: enige lijn is er in mijn optreden niet te ontdekken, behalve dat de teksten altijd wel ergens over gaan.” 

Wortel vertelt dat iedereen aan het dictee mee kan doen en dat het meedoen leuker is dan het resultaat. “Het gaat een waarlijk feestje worden.”

Inschrijven - € 5,00 per deelnemer - kan via gerardwortel@ziggo.nl of via eemnes@bibliotheekgooienmeer.nl.

Uit de krant