Maud en Nik wonnen met 'Sign Twirler' de tweede prijs binnen hun categorie.
Maud en Nik wonnen met 'Sign Twirler' de tweede prijs binnen hun categorie. Foto: Maud Polfliet & Nik Wiersma

Laar & Berg in de prijzen gevallen op Nederlands Filmfestival voor Scholieren

Cultureel

BEL - Drie leerlingen van middelbare school Laar & Berg hebben begin deze week een prijs gewonnen op het Nationaal Filmfestival voor Scholieren (NFFS). Maud Polfliet uit Laren en Nik Wiersma uit Eemnes wonnen de tweede prijs binnen de categorie Fictie Bovenbouw, met hun film ‘Sign Twirler’. Leerling Jessie won met haar animatie ‘Is that Elsa?’ de derde prijs binnen de categorie Animatie Onderbouw. 

De vakjury bestond uit regisseurs Eddy Terstall en Hidde Simons. Terstall sprak lovend over de beelden en het acteerwerk van ‘Sign Twirler’. Hij noemde de film origineel en strak geëdit. Dit maakte dat Maud en Nik ook de Lelystad-filmprijs wonnen. “Het voelt geweldig om deze prijs te hebben gewonnen”, vertelt Nik, “ondanks dat het allemaal nog even moet landen. Ik zie het als een groot compliment van de NFFS-jury en als een duidelijk teken om verder te gaan met film.” 

Door het winnen van de Lelystad-prijs mogen Maud en Nik aan de slag met een nieuwe film. Deze zullen ze maken met Hidde Simons, een professionele filmploeg en een klein budget. “Dit houdt in dat we ons wat betreft creativiteit niet in te hoeven houden, zoals voorheen soms wel het geval was”, legt Nik uit. “Nu is er veel meer mogelijk. Denk aan goede camera’s, vette locaties en toffe acteurs. Het is dus een geweldige kans om ons van onze beste kant te laten zien en onze creativiteit de vrije loop te laten.”

Filmdocent Ralph Kooijman: “De leerlingen van Laar & Berg doen het al jaren erg goed op het Nederlands Film Festival voor Scholieren. De contacten die hieruit voorvloeien zorgen ervoor dat de betrokken leerlingen zich verbeteren, maar ook dat ik als docent door de samenwerking met andere filmdocenten mijn leerlingen beter kan begeleiden. Het is geweldig om te zien dat onze leerlingen zich kunnen meten met leeftijdsgenoten, ondanks dat onze leerlingen maar twee jaar het vak Film kunnen volgen. Dat is relatief kort vergeleken met het aanbod op andere scholen in Nederland. Toch is het in de omgeving uniek dat het vak Film wordt aangeboden. Ik ben ontzettend trots op mijn leerlingen, maar was dat ook geweest als ze geen prijs hadden gewonnen.”

Uit de krant