Afbeelding
Foto: Historische Kring Blaricum

Frans Ruijter houdt lezing over opheffing van de erfgooiers tijdens Week van de Erfgooier

Cultureel

BLARICUM - Op woensdag 13 oktober zal de bekende Blaricummer Frans Ruijter zal op karakteristieke wijze over de opheffing van de erfgooiers vertellen. Op deze manier besteedt de Historische Kring Laren aandacht aan de erfgooiers tijdens de Week van de Erfgooier, die dit jaar van 8 tot en met 15 oktober plaatsvindt. 

In de zomer van 1971, dit jaar precies vijftig jaar geleden, stemden de erfgooiers voor opheffing van de Vereniging van Stad en Lande van Gooiland. In een bomvolle Expohal te Hilversum (afgebeeld op de foto) besloten ruim 3000 leden tot verkoop van de gemeenschappelijke gronden. Daarmee werd een unieke geschiedenis van ruim duizend jaar - sinds 968 - tot een einde gebracht. 

“Frans Ruijter, meesterverteller, kent zijn klassiekers, haalt zijn enthousiasme uit de bewogen geschiedenis en put uit eigen ervaring”, vertelt Historische Kring Blaricum. “Op 13 oktober zal hij iedereens vragen proberen te beantwoorden. Waarom stopten de erfgooiers er mee? Hoe werd de opbrengst van de verkochte grond verdeeld? Om welke gronden ging het? Ook over de laatste 50 jaar is nog veel te vertellen.” Ruijter zal tijdens zijn lezing daarnaast uitleggen waarom er nog jaarlijks een Week van de Erfgooier wordt georganiseerd.

De lezing begint om 14.30 uur. Voor leden van de Historische Kring Blaricum is de toegang vrij. Niet-leden betalen € 3,-. Aanmelden kan door een mail te sturen naar info@hkblaricum.nl of door te bellen naar 06-23 15 49 76. Er is plaats voor maximaal 40 personen. 

In een variëteit aan activiteiten en evenementen besteden diverse organisaties in het Gooi aandacht aan de erfgooiers. Het volledige programma en meer informatie vind u op www.week-van-de-erfgooier.nl of www.erfgooiers.com.

!
Afbeelding
Leger des Heils is op zoek naar collectanten Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
De culturele middagen voor senioren gaan weer van start Cultureel 22 uur geleden
Afbeelding
Gooise leerlingen ontdekken de wereld van techniek tijdens het PET-evenement Cultureel 24 sep, 16:04
Afbeelding
Theoloog des Vaderlands komt vertellen over zijn leven in het klooster Algemeen 24 sep, 12:01
Afbeelding
Voedselbank vergroot normen voor voedselpakket Algemeen 24 sep, 07:38
Afbeelding
Bomenkap langs Stichtseweg voor snelle bus start volgende week Buurt & wijk 23 sep, 16:25
Afbeelding
Open G-hockey hockeytraining bij LMHC Sport 23 sep, 14:48

Uit de krant