Boek 'Club De Tien'.
Boek 'Club De Tien'. Foto: Peter van der Ploeg

Peter van der Ploeg schrijft boek: “Het is belangrijk Club De Tien voor het voetlicht te brengen.”

Cultureel

LAREN - Peter van der Ploeg, sinds 2012 woonachtig in Laren, heeft recentelijk zijn boek ‘Club De Tien’ uitgebracht. Het boek gaat over de eerste Gooise Schilderclub in Laren en daarbij het vergeten succes van 35 Gooise schilders.

Het boek, uitgegeven door Uitgeverij van Wijland, geeft de geschiedenis weer van een vergeten groep schilders, die van 1903 tot 1918 actief waren in het Gooi. Zij verenigden zichzelf in ‘Club De Tien’ , opgericht door de charismatische schilder August Le Gras (1864-1915). Binnen Club De Tien hebben zo’n 35 leden deelgenomen aan meer dan tachtig exposities in Nederland. 

Belangrijk stuk geschiedenis

“Het is belangrijk Club De Tien voor het voetlicht te brengen, omdat kunsthistorici deze eerste Gooise Schildersclub grotendeels hebben gemist”, vertelt auteur Peter van der Ploeg. “Voor de geschiedenis van Laren als schildersdorp is het belangrijk, want deze club is een essentiële schakel in de ontwikkeling daarvan geweest. De oprichting van de club leidde namelijk tot de stichting van de bekende Larensche Kunsthandel van Nico van Harpen in 1905. Het gaf vervolgens de aanzet tot de kunsttentoonstellingen in Hotel Hamdorff vanaf 1913 en ook de oprichting van de Vereniging Beeldende Kunstenaars Laren-Blaricum in 1921, als opvolger van Club De Tien. Door de tientallen verkooptentoonstellingen van Club De Tien door heel Nederland tussen 1903 en 1919 groeide in die jaren de bekendheid van de Gooise schildersgemeenschap. Maar liefst 35 bekende en minder bekende schilders die lid zijn geweest van Club De Tien hebben daar hun bijdrage aan geleverd.”

Nieuwe vondsten

“Deze unieke uitgave bevat veel illustraties, levert een prachtig tijdsbeeld op”, aldus de uitgever. Het uitgangspunt voor het boek waren vier artikelen, gepubliceerd in het kwartaalbericht van de Historische Kring Laren. Van der Ploeg heeft de inhoud hiervan deels herschreven en waar mogelijk aangevuld met nieuwe vondsten. 

“Met het onderzoek naar Club De Tien ben ik al begonnen in 2017”, vertelt hij. Dat was echter niet het allereerste begin van zijn onderzoek naar Larense kunstenaars. Vier jaar eerder verdiepte Van der Ploeg zich in Mien Marchant. “Mijn moeder kende deze Larense kunstschilderes”, vertelt hij verder. “Mien maakte meerdere pastelportretten van haar vader en dat fascineerde mijn moeder. Omstreeks 2013 besloot ik onderzoek te doen naar Mien en daar schreef ik artikelen over voor De Historische Kring Laren. Het onderwerp bleef me boeien en zodoende verdiepte ik me meer en meer in Larense schilders.” 

Dit heeft uiteindelijk geleid tot de publicatie van ‘Club De Tien’. Van der Ploeg: “Aan het onderzoek en het maken van het boek heb ik misschien wel duizend uur of langer gewerkt. Het boekje is klaar. Toch speur ik verder naar wetenswaardigheden over Club De Tien.”

‘Club De Tien’ is verkrijgbaar bij de Larense boekhandel.

Uit de krant