Afbeelding
Foto: Historische Kring Laren

Erfgooiers tentoongesteld in de Lindenhoeve

Cultureel

LAREN - Vanaf zaterdag 27 november is er een tentoonstelling over de Erfgooiers te zien in het centrum van de Historische Kring Laren, de Lindenhoeve. “De naam ‘Erfgooiers’ slaat op de Gooise boeren en veehouders”, legt de Historische Kring uit, “van wie de gebruiksrechten van weilanden, heiden, bossen, venen, moerassen en jachtvelden overgingen van vader op zoon.”

Middeleeuwen

In de middeleeuwen waren de Gooise gronden eigendom van de Abdij van Elten. Tijdens het bewind van de graaf van Holland rond 1300, kwam de Gooise Marke tot stand. Dit was een agrarische belangenorganisatie met als voornaamste doel het  behouden en gebruiken van de Gooise algemene gronden. De Marke kreeg de naam: Stad en Lande van Gooiland. De naam verwijst naar wat indertijd de stad Naarden was, met daarbij de dorpen Blaricum, Bussum, Hilversum, Huizen en Laren. De Gooiers streden ervoor om hun gebruiksrechten in stand te houden. Zij moesten er ook voor zorgen dat niet te veel nieuwelingen rechten kregen op de gronden. 

Twintigste eeuw

In 1912 nam de Tweede Kamer de Erfgooierswet aan. Deze wet regelde het voortbestaan van de Gooise Marke. De Vereniging Stad en Lande van Gooiland kreeg volgens deze wet het eigendom van de gezamenlijke weiden en heiden. Uiteindelijk werd in 1972 de organisatie opgeheven. Een aantal scharende boeren kreeg een uitkering in geld (de wijkers). Een aantal anderen kreeg grond om te kunnen blijven boeren (de blijvers).

De weilanden in het Gooi zijn inmiddels allemaal bebouwd. Maar de naam Erfgooier is een begrip dat niet vergeten wordt. Als u van de erfgooiers afstamt kunt u de ledenlijsten van 1912 tot 1971  inzien.

Jaarlijks organiseert de Stichting Stad en Lande van Gooiland, in de derde week van oktober ‘De week-van-de-erfgooier‘. Deze stichting heeft als doel  de geschiedenis van de erfgooiers te blijven etaleren. In 2019 verscheen een prachtig boekwerkje van de stichting, samengesteld door Anton Kos en vormgegeven door Hans Schaapherder. Het is bij de Historische Kring Laren te koop.

De Lindenhoeve, Burgemeester Van Nispenstraat 29 Laren, is op zaterdag geopend van 14:00 tot 16:00 uur. In verband met de coronamaatregelen is tonen van een QR-code verplicht en geldt 1,5 meter afstand.

Uit de krant