De Hut van Mie die nu niet meer staat op de grens van Blaricum met Laren.
De Hut van Mie die nu niet meer staat op de grens van Blaricum met Laren. Foto: BEL-combinatie

Website kunstcollecties Blaricum en Laren gelanceerd

Cultureel

LAREN/BLARICUM - Burgermeesters Joan de Zwart-Bloch van Blaricum en Nanning Mol van Laren stonden vrijdagmorgen op de grens tussen Laren en Blaricum om de nieuwe website met de kunstcollecties van hun gemeente te lanceren.

Waar vroeger de Hut van Mie stond, gebeurde nu iets waar Mie Rigter niet van had kunnen dromen.

Kunst
De Blaricumse Mie woonde daar in een plaggenhut met haar Larense man Toon Schaapherder en hun zeven kinderen. Haar kunst was vooral overleven.

Mie hád wel íets met kunst: zij was een veelgevraagd schildersmodel en is op veel werken vereeuwigd. In 1935 overleed Mie. De hut werd eigendom van het Goois Natuurreservaat.

Symbolische openingsklap
Op deze zeer bekende plek gaven vandaag de burgemeesters én portefeuillehouders Kunst en Cultuur van respectievelijk Blaricum en Laren een symbolische openingsklap op een website: www.kunstcollecties-Blaricum-Laren.nl.

De website stelt de gemeentelijke kunstcollecties online beschikbaar voor inwoners en andere geïnteresseerden en dat is een van de doelen van de Stichting Beheer Kunstcollectie Blaricum en Laren.

Beheer kunstwerken
Deze stichting werd in 2019 werd opgericht. Het doel is het beheer over de kunstwerken van beide gemeenten. Delen van de collectie hangen in de beide raadhuizen of zijn opgeslagen in het depot in Laren.

De Stichting is toen ook begonnen met inventariseren en rubriceren. Ná indelen van de collectie in categorieën heeft Kees Kerkhof - tot voor kort werkzaam bij de gemeenten - een grote klus geleverd.

Op verzoek van de stichting zijn alle werken digitaal op een rijtje gezet. Dat is nu te zien op de website.

Uit de krant