Elisabeth Lockhorn op een flyer
Elisabeth Lockhorn op een flyer Foto:

PoëzieWeek met Elisabeth Lockhorn in bibliotheek Laren

Cultureel

LAREN - De HLB Koffie Academie verwelkomt Elisabeth Lockhorn op woensdag 2 februari aanstaande om 11 uur ’s ochtends. Tijdens de ‘PoëzieWeek 2022’ leest zij, biograaf van Andreas Burnier, een aantal gedichten voor uit haar bloemlezing En blauw zal alles zijn.

Blauw is al van ouds de kleur van het denken, van de verwondering, van de idee, van de hemel en van de plek waar de goden wonen. Blauw is de kleur van de koude, van de klaarheid en van het verhevene.

Blauwe bloem
Rond 1800 is blauw voor de grote romantische dichter Novalis de kleur van de filosofie en van de blauwe bloem.

De blauwe bloem was voor Novalis het symbool van het onvervulde verlangen, van de nostalgie en van het heimwee naar de oorsprong.

Geliefde kleur
Uit recent onderzoek is gebleken dat in tien verschillende landen op vier verschillende continenten, blauw de meest geliefde kleur bleek te zijn. Dat is ook te zien in de poëzie.

De schrijfster en journalist Elisabeth Lockhorn heeft voor deze bloemlezing gedichten van dichters uit het binnen- en buitenland uitgekozen. Van Judith Herzberg tot Oscar Wilde

‘Blauwe’ gedichten
Lockhorn schetst in haar verhaal hoe blauw van een onbelangrijke kleur in de oudheid is uitgegroeid tot onbetwiste lievelingskleur in de daaropvolgende eeuwen.

Ook laat ze zien hoe de kleur blauw bekende schilders inspireerde zoals Giotto, Vermeer, Van Gogh en Chagall, en toont aan hoe het een grote inspiratiebron vormde van vele dichters.

Componisten
Lockhorn gaat voorbeelden bij haar verhaal geven van prachtige ‘blauwe’ gedichten. De gedichten gaan niet alleen over schilderijen, maar ook over componisten.

Denk aan Leonard Nolens zijn ‘J.S. Bach, kleine prelude in do-mineur’ en Roger de Neefs ‘Mood Indigo’, geïnspireerd door de gelijknamige compositie van Duke Ellington.

Reserveren
De lezing is woensdag 2 februari in de bibliotheek in het Brinkhuis op de Brink 29 in Laren. Deze is van 11.00 tot 12.00 uur en de toegang is gratis. Reserveren kan via: www.bibliotheekhlb.nl.

Afbeelding
Uitgebreide kunstexpositie bij Gijselman Exposities met diverse werken Cultureel 18 uur geleden
Afbeelding
Ex-stadsdichter Gerard Wortel en cellist Bas van Waard in Brinkhuis Cultureel 18 mei, 16:55
Afbeelding
Samen genieten van het Goede Buren Diner in Eemnes Mensen 18 mei, 12:42
Afbeelding
Thema Sint Jansprocessie ‘Op de weg van de Vrede’ Cultureel 18 mei, 07:32
Afbeelding
Koninklijke onderscheiding dominee Job de Bruijn Mensen 17 mei, 16:32
Afbeelding
Aanpassingen tracé snelle bus in Blaricummermeent Algemeen 17 mei, 15:40
Afbeelding
Twee dagen schaapscheerdersfeest bij Goois Natuurreservaat Natuur en Milieu 17 mei, 07:30

Uit de krant