Afbeelding
Foto: Singer Laren

Oorlogsvrouwen van Karina Holla te zien in Singer Laren

Cultureel

LAREN - Theatermakers en artiesten zetten zich in op Dodenherdenking en de dagen daar rondom om deze dag meer betekenis te geven.

Elk jaar spelen zij in het begin van mei meer dan honderd voorstellingen die allemaal op hun eigen manier betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog. In Singer Laren wordt op 3 mei de voorstelling ‘Oorlogsvrouwen’ vertoond.

Nobelprijswinnares
Deze voorstelling is gebaseerd op het boek ‘De Oorlog heeft geen Vrouwengezicht’ van Nobelprijswinnares Svetlana Alexijevitsj. Het Nobelprijs comité heeft haar werk ‘een monument voor lijden en moed in onze tijd’ genoemd.

Alexijevitsj heeft meer dan 300 Russische vrouwen geïnterviewd over hun ervaring in de Tweede Wereldoorlog. Vrouwen die in 1941 de oorlog ingingen om hun land tegen Hitler te verdedigen. In plaats van bruiden werden ze soldaten. 

Onverzettelijk
De vrouwen werden geconfronteerd met allerlei wreedheden, maar zij bleven moedig en onverzettelijk. Ze werden gevangengenomen, gefolterd en gedood.

Het waren vrouwen die vier jaar lang geen vrouw mochten zijn. Lang werd gezwegen over wat zij hadden meegemaakt aan het front, maar de vrouwen zijn het zeker niet vergeten.

Karina Holla
Karina Holla, winnares van de Theo d’Or 2018, vertelt hun verhaal. Het verhaal van onvoorstelbaar sterke vrouwen in onvoorstelbare omstandigheden.

Tickets voor de voorstelling zijn te verkrijgen via singerlaren.nl.

Uit de krant