Uitzicht op de Zeven Bergjes
Uitzicht op de Zeven Bergjes Foto: Aangeleverd

Terebinth organiseert themadag in Laren van grafheuvel tot kerkhof

Cultureel

LAREN - Terebinth, een nationale stichting voor funerair erfgoed, organiseert op zaterdag 14 mei een themadag ‘5000 jaar begraven in het Gooi’. Op deze dag wordt onder andere behandeld wat er bekend is over de cultuur van begrafenissen en rouw in de streek van Vecht en Eem. 

In de ochtend zijn er presentaties door Sander Koopman en Henk Michielse in het Geologisch Museum Hofland. ’s Middags wandelen de deelnemers naar de Zeven Bergjes en is er een rondleiding door Bep de Boer op de Algemene Begraafplaats, bij het St. Janskerkhof. 

Het geheim van de grafheuvels 
Argeloze bezoekers van het Gooi zullen zich er niet bewust van zijn dat er minstens zestig grafheuvels in deze regio liggen.

Sander Koopman, medewerker bij het Geologisch Museum Hofland, doet geologisch en archeologisch onderzoek naar deze heuvels en vertelt over de manier waarop de mensen in de prehistorie hun doden begroeven.

Tien eeuwen rouw en rituelen
De funeraire geschiedenis van het Gooi is een bont palet. Een overzicht van tien eeuwen, van de zevende tot de zeventiende eeuw, gaat van heidens cremeren tot de rouwcultuur van de katholieke minderheid ten tijde van de Republiek.

Historicus en sociaal wetenschapper Henk Michielse vertelt over deze kant van het Gooi.

Bezoek aan de Algemene Begraafplaats
De wandeling naar de Zeven Bergjes gaat naar een van de bekendste grafheuvel groepen. Daarna verzorgt Bep de Boer, kenner van de lokale geschiedenis, een rondleiding op de Algemene Begraafplaats.

Kortom: een interessant programma om meer te weten te komen over de geschiedenis van de bewoners van het Gooi. 

Plaats en tijd
De themadag start om 10.00 uur in Geologisch Museum Hofland aan de Hilversumseweg 51 in Laren en eindigt om 16.30 uur.

Aanmelden kan uiterlijk tot 7 mei via bureau@terebinth.nl. Meer informatie over het programma is te vinden op www.terebinth.nl. De kosten voor donateurs is 10 euro en voor niet-donateurs 15 euro, exclusief kosten toegang museum en lunch.

Uit de krant