Het tolhuis aan de Hilversumseweg herbergt het museum tegenwoordig.
Het tolhuis aan de Hilversumseweg herbergt het museum tegenwoordig. Foto's: Geologische Museum Hofland

Geologisch Museum Hofland luidt jubileumjaar goed in

Kunst & cultuur

LAREN - Geologisch Museum Hofland heeft met een drukbezochte relatiedag het jubileumjaar officieel ingeluid.

Het is een halve eeuw geleden dat het museum voor het eerst opende. Eerst stond het museum gevestigd aan het Zevenend in Laren en later verhuisde het naar het Tolhuis aan de Hilversumseweg 51. 

Cadeau
Nadat voorzitter Gert Bosscher de gasten welkom had geheten, beloofde de Larense burgemeester Nanning Mol in zijn speech dat het jubilerende museum een cadeau krijgt. Dat zal in het najaar overhandig worden.

Daarna sloot prof. Dr. Anne Schulp, hoogleraar Vertebratenpaleontologie aan de universiteit van Utrecht, Naturalis-onderzoeker en lid van de Raad van Advies van het museum af met een mooie inleiding.

Vervolgens werd het glas geheven op het jubilerende museum en de bijna honderd gasten konden een kijkje nemen in het museum. 

Perfecte locatie
Vanwege de ligging op een in de ijstijd gevormde stuwwal en de schitterende heidegebieden, is de locatie perfect voor een geologisch museum. In 2006 werd het nog uitgebreid met de nieuwe Nienhuysvleugel, vernoemd naar deze amateurgeoloog en gulle schenker.

(Tekst gaat verder na de afbeelding)

De collectie stenen en mineralen.

Geologisch Museum Hofland heeft een grote collectie mineralen, gesteenten en fossielen waardoor ze bezoekers op een toegankelijke manier inzicht geven in de samenstelling, bouw en geschiedenis van onze aarde.

Permanente tentoonstellingen
Maar het museum doet niet alleen dit, ze besteedt ook aandacht aan de regionale prehistorie. Zo gaat een van de permanente tentoonstellingen over het ontstaan van Het Gooi.

(Tekst gaat verder na de afbeelding)

Er is ook aandacht voor de prehistorie van het Gooi.

Er bevindt zich in de receptie van het museum ook een winkel met allemaal speelgoed, boeken, fossielen en mineralogische objecten. Door middel van een aankoop helpt u het museum in stand te houden.

Out of the box
Het jubileumjaar zal zeker niet onopgemerkt voorbijgaan. Er gaan vijftig lezingen worden gehouden en het museum wil ook een ‘Out of the box-bijeenkomst’ voor middelbare scholieren organiseren.

Dat houdt in dat er vijf teams zijn die allemaal worden begeleid door medewerkers van het museum de de gelegenheid krijgen om zo ‘out of the box’ mogelijk na te denken en gedachten te formuleren over vragen.

De vragen zijn: Hoe denken jullie over de wisseltentoonstelling ’Honger naar Metalen’ en wat betekent de grondstoffenpositie (uitputting, afhankelijkheid van vaak dominante landen) voor jullie toekomst? En wat zouden jullie aan de tentoonstelling willen veranderen of toevoegen of misschien zelfs een andere manier kiezen om aandacht te vragen voor deze problematiek. 

Honger naar metalen
Ook heeft het museum de actuele wisseltentoonstelling ’Honger naar metalen’, die gaat over het belang van metalen voor de economie en de energietransitie. Er wordt ingegaan op een paar negatieve kanten van mijnbouw, met de oorlog die in Oekraïne nu speelt is dit actueler dan ooit. 

De tentoonstelling is ingedeeld in een aantal blokken. De bezoekers krijgen te zien hoe deze ertsen in het continent en op de oceaanbodem worden of zijn gevormd. Vragen zoals: Wat zijn ertsen? Hoe ontstaan zij? Hoe worden zij gewonnen? etc. worden beantwoord.

Daarnaast wordt ook de geschiedenis van het gebruik van metalen en van de ertsmijnbouw in Cornwall, en de raffinage van ijzer in de Middeleeuwen en de ertsmijnbouw in de toekomst behandeld. 

Geschiedenis
Museum Hofland heeft de naam te danken aan de in 1969 overleden amateur geoloog Lucas Hofland, die zijn verzameling gesteenten aan de gemeente Laren gaf. Door middel van de hulp van veel vrijwilligers werd een klein museum opgezet in een oude boerderij, waarna de collectie steeds meer groeide.

(Tekst gaat verder na de foto)

De stenentuin van het museum.

In 1988 verhuisde het museum naar de huidige locatie. Het museum is inmiddels al uitgebreid met een stenentuin en een nieuwe vleugel. Het museum trekt niet alleen individuele bezoekers, maar ook veel groepen. Er zijn zelfs speciale schoolprogramma’s voor middelbare en basisschool kinderen.

Agenda
Op de eerste zondag van maand zijn er creatieve activiteiten voor de jeugd. Tijdens die activiteiten maken ze op een leuke manier kennis met geologie en mogen hun eigen creaties mee naar huis nemen. Op de website geologischmuseumhofland.nl staat de hele agenda. 

Het museum draait geheel op vrijwilligers met verschillende scholing en achtergronden. De groep vrijwilligers is groot en enthousiast, maar nieuwe vrijwilligers zijn van harte welkom. Geologisch Museum Hofland is geopend op woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00 tot 16.30 uur. Voor meer informatie: geologischmuseumhofland.nl.

Uit de krant