Saxofoonkwartet Dokwerk Saxophone Quartet.
Saxofoonkwartet Dokwerk Saxophone Quartet. Foto's: Aangeleverd

Saxofoonweekend in het Rosa Spier Huis

Cultureel

LAREN - Het Rosa Spier Huis staat samen met een jong en energiek kamermuziekensemble en een theatraal concert rond de baritonsaxofoon in het teken van de saxofoon op vrijdag 13 en zondag 15 mei.

Het Dokwerk Saxophone Quartet bestaat uit vier saxofonisten, Lisa Schreiber, Jen-Hong Wu, Ileana Termini en Pedro Silva. Zij komen uit verschillende delen van de wereld en hebben elkaar in Amsterdam gevonden. Momenteel studeren zij alle vier aan het Conservatorium van Amsterdam bij de Nederlandse saxofoon coryfee Arno Bornkamp. 

Leergierig en razend enthousiast om als kwartet de horizon te verbreden bezoeken de muzikanten masterclasses over de hele wereld. Het saxofoonkwartet wordt geïnspireerd door belangrijke saxofonisten als Joonatan Rautiola en Lars Mlekusch maar ook door anderen musici zoals de barokspecialist Walter van Hauwe en expert voor hedendaagse muziek, componist en percussionist Arnold Marinissen.

Eindeloze rijkheid
Door het combineren van vier verschillende culturen en achtergronden heeft dit kwartet een eindeloze rijkheid en variëteit in hun muzikale palet. Onlangs is het Dokwerk Saxophone Quartet bekroond met de eerste prijs in de categorie kamermuziek bij de Internationale Competitie ‘Vítor Santos’ in Portugal en hebben zij de mogelijkheid gekregen om hun debuut CD op te nemen.

De vier muzikanten streven ernaar om de klassieke saxofoon meer op de kaart te zetten, zowel in de muziek van vandaag als die van morgen. Het concert dat zij op 13 mei geven, wordt mede mogelijk gemaakt door de ‘Keep an Eye Foundation’.

Arno Bornkamp
Op zondag 15 mei neemt Arno Bornkamp het stokje over, met een semi-autobiografisch, theatraal concert rond de baritonsaxofoon, in samenwerking met dramaturg André Arends, Lex Bohlmeijer, Anne-Marie Verlooy voor de visuals en componisten Jacob ter Veldhuis, Peter Vigh, Gregory Wanamaker, Ryo Noda, André Arends, Branford Marsalis, Jan Menu en Tini Thomsen. Klassiek saxofonist Arno Bornkamp heeft in bijna vier decennia zo’n beetje alles gedaan wat je met de saxofoon kunt doen.

In Little Big Horn laat hij zien en horen dat de baritonsaxofoon wellicht de meest interessante mogelijkheden voor nieuwe muziek in zich draagt. Dit machtige instrument spiegelt zich qua toonbereik aan de cello en wordt gekenmerkt door een ongelofelijke hoeveelheid klankkleuren, van rauw tot mierzoet, met een diepe melancholie in het timbre.

Nieuwe werken
Een oneindige ’speeltuin’ voor componisten, maar dat is volgens de makers nog niet genoeg uitgebuit. Speciaal voor dit project heeft Bornkamp acht belangrijke componisten gevraagd om nieuwe werken te schrijven. Samen met het publiek maakt hij een avontuurlijke ontdekkingsreis langs de ‘diepere krochten’ van de baritonsax. Doorweven met videobeelden en interviews maakt dit ‘docu-concert’ het publiek getuige van de fascinerende scheppingsprocessen achter de composities.

Toegangskaarten zijn te verkrijgen via www.rosaspierhuis.nl. De kosten voor het concert op 13 mei bedragen € 5,00 en voor zondag 15 mei € 22,50, inclusief consumptie. Op 13 mei begint het concert om 20.00 uur en zondag 15 mei om 15.30 uur in de theaterzaal van het Rosa Spier Huis, Hector Treublaan 97, 1251 CG in Laren.


Foto: Arno Bornkamp

Afbeelding
Welness-chair voor bewoners Amaris Zorg 14 aug, 12:08
Afbeelding
Werkzaamheden Hilversumseweg Buurt / wijk 13 aug, 14:59
Afbeelding
Zevende editie Pulling Eemnes komt eraan Buurt / wijk 13 aug, 09:18
Afbeelding
Kermis Blaricum gaat dit jaar wel door Buurt / wijk 12 aug, 17:03
Afbeelding
Nazomerfeest en vrijwilligers Laren in het zonnetje gezet Algemeen 12 aug, 12:18
Afbeelding
Op kraamvisite Bol an 11 aug, 16:06
Afbeelding
Vrouw uit Eemnes botst tegen boom en belandt in het water 112 11 aug, 10:00

Uit de krant