De Sint Jans processie wordt dit jaar met nieuw elan gehouden.
De Sint Jans processie wordt dit jaar met nieuw elan gehouden. Foto: Bob Awick

Thema Sint Jansprocessie ‘Op de weg van de Vrede’

Cultureel

LAREN -  ’Op de weg van de Vrede’ is het thema van de komend Sint Jansprocessie. In het weekend van 25 en 26 juni wordt de geboortedag van de voorloper van Jezus, Johannes de Doper, gevierd. 

De Sint Jansprocessie vindt dat het na twee jaar pandemie tijd is om met nieuw elan naar buiten te treden en doet dit dan ook.

Vrede
De diverse comités zijn inmiddels gestart met de voorbereidingen. Alles wordt in het werk gesteld om er weer een feest van te maken. Dit jaar is in verband met de oorlog in Oekraïne gekozen voor het thema ‘Op de weg van de Vrede’

De oorlog in de Oekraïne en de daaruit voortvloeiende onzekerheid moet men sterken om te getuigen van het geloof en te bidden voor vrede. De Sint Jansprocessie biedt daarvoor een uitstekende gelegenheid om met elkaar deze boodschap uit te dragen. 

Marktkraam
Zaterdag 25 juni is er vanaf 15.00 uur en op de dag zelf, zondag 26 juni, vanaf 9.45 tot 16.00 uur is er een marktkraam voor de kerk. Er is een ruime keus van onder andere liturgische kaarsen, rozenkransen, wenskaarten, literatuur, geel witte wimpels, paraplu’s en de witte en rode St Janswijn.

Om is de 19.00 uur is de openingslof in de Basiliek, met uitstelling en zegen van het Allerheiligste. In deze viering zal pastoor Vriend celebreren. Tijdens het lof worden de beide St. Jans liederen gezongen. Rond 20.00 uur rijden er verschillende rijtuigen de processieroute.

Eucharistieviering
Zondag 26 juni begint om 07.00 uur de Eucharistieviering op het Sint Janskerkhof en om 09.00 uur is de Plechtige, Latijnse hoogmis in de Basiliek.

Om 12.15 uur is de Eucharistieviering op het kerkhof. De hoofdcelebrant is Mgr. Hendriks, de bisschop van het bisdom Haarlem-Amsterdam. De installatie van pastoor van der Peet zal tijdens deze viering plaatsvinden.

Livestream
Om 14.30 uur is de afsluiting van de processie met sluitingslof. Deze viering is ook te volgen via een livestream op sintjanlaren.nl. De feestelijkheden worden beëindigd door Drum- & Showband MCC met een aubade op het kerkplein.

Het processieboekje is na afloop van het openingslof en op zondag gratis te verkrijgen in de Sint Janskraam en achterin de basiliek. Voor wie wil is daar ook een mogelijkheid een kleine bijdrage te leveren in een van de grote groene bussen bij de uitgang van de Basiliek.

Collecte
De collecte is dit jaar voor het project van Pater van Wegen in Friersdale Zuid-Afrika. De pater blijft zich onverminderd inzetten voor dit project en verdient blijvende steun.

Op maandag 27 juni worden vanaf 07.30 uur op de Brink vóór de Basiliek de planten verkocht, die gebruikt zijn voor de diversen versieringen voor de processie.

Helpers
De Sint Jansprocessie is op zoek naar mensen die tijdens de processie samen met de processiegangers willen bidden en zingen.

Voor meer informatie kunnen geïnteresseerde terecht bij broedermeester Jet van Berchum via het telefoonnummer: 0683528290 of jets.van.berchum@live.nl.

Kerkhof
Daarnaast is de vrijwilligersgroep die er voor zorgt dat het kerkhof er verzorgt uitziet voor de processie, is ook dit jaar op zoek naar jonge en/of gepensioneerde vrijwilligers Geïnteresseerde kunnen zich hiervoor aanmelden via info@sintjansprocessie.nl.

Een goed Larens gebruik is het onderhoud van de graven vóór Sint-Jan. Daarvoor worden de families vriendelijk verzocht dit onderhoud vóór zaterdagmiddag 25 juni te doen en zoveel mogelijk verpakkingsmateriaal mee terug naar huis te nemen.

Herdenking marteldood
Op zondag 28 augustus om 10.00 uur is de herdenking van de marteldood van Johannes de Doper met een eucharistieviering in de Sint Jansbasiliek.


Foto: Bob Awick

Afbeelding
Excuses provincie Noord-Holland voor slavernijverleden Mensen 1 jul, 23:33
Afbeelding
Karter Coen Doorn wint koningsklasse NK Sport 1 jul, 18:30
Afbeelding
Klaas Gubbels ontvangt Singerprijs 2022 Cultureel 1 jul, 15:32
Afbeelding
“De huis-aan-huiskrant is een onmisbare informatiebron” Algemeen 1 jul, 08:00
Afbeelding
Concert beiaardier en organist in Johanneskerk Laren Cultureel 1 jul, 07:44
Afbeelding
Steeds meer meldingen van sloopplant Japanse duizendknoop Natuur en Milieu 30 jun, 17:38
Afbeelding
Lezing door journalist en rasverteller Nol van Bennekom Cultureel 30 jun, 14:02

Uit de krant