Jan Sluijters, Portret van Tonia Stieltjes, ca. 1920, olieverf op doek, Singer Laren, aankoop uit particulier bezit, met steun van de VriendenLoterij 2009.
Jan Sluijters, Portret van Tonia Stieltjes, ca. 1920, olieverf op doek, Singer Laren, aankoop uit particulier bezit, met steun van de VriendenLoterij 2009. Foto: Singer Laren

Singer Laren verwacht tentoonstelling ‘De Nieuwe Vrouw’

Cultureel

LAREN - Singer Laren presenteert de tentoonstelling ‘De Nieuwe Vrouw’ van 13 september 2022 tot en met 8 januari 2023.

Centraal staat hoe de veranderende maatschappelijke posities van vrouwen gereflecteerd zijn in de Nederlandse kunst vanaf het eind van de 19de eeuw.

Voortschrijdende emancipatie
Kunstbezoekers volgen hoe vrouwen door zowel vrouwelijke als mannelijke kunstenaars werden afgebeeld, tegen de achtergrond van de voortschrijdende emancipatie.

Het zwaartepunt ligt op de kunst van 1880-1950, aangevuld met hedendaagse kunst die uitnodigt tot reflectie op het heden. 

Vrouwelijke kracht
De getoonde schilderijen en tekeningen getuigen van vrouwelijke kracht, talent, doorzettingsvermogen én schoonheid.

Ze zijn van onder anderen Charley Toorop, Jan Sluijters, Iris Kensmil, Eva Besnyö, Helen Verhoeven, Thérèse Schwartze, Rineke Dijkstra en nog veel meer kunstenaars.

De barricades op
Aan de vooravond van de twintigste eeuw heerst er onrust in de samenleving. Vrouwen komen in opstand tegen hun achtergestelde positie en begeven zich in toenemende mate op traditioneel ‘mannelijke’ terreinen.

Ze willen kiesrecht en een betaalde baan. Ze werpen hun benauwende korsetten af en verruilen hun breiwerkjes voor de fiets, het tennisracket of het danscafé.

Geëmancipeerde vrouw
De geëmancipeerde vrouw in haar vele verschijningsvormen doet de bestaande orde aanvankelijk op haar grondvesten schudden.

Ze oogst veel kritiek, zeker bij degenen die niet zitten te wachten op radicale veranderingen in de geijkte man-vrouwverhoudingen.
                                                                                    
Moderne vrouw
In de spotlight staat de moderne vrouw in een breed scala aan verschijningsvormen. We zien vrouwen die de barricades op gaan, nieuwe werkvelden betreden, meesterwerken scheppen, collecties aanleggen, een sigaret opsteken, met hun korte coupe flaneren of op de fiets springen.

Vrouwen die – keer op keer – tornen aan de ideeën van wat typisch ‘vrouwelijk’ of ‘mannelijk’ is in die tijd, die met conventies breken en strijden voor hun recht om zelf keuzes te maken.

Voorvechters
Van voorstanders van het vrouwenkiesrecht rond 1900 tot voorvechters van de seksuele bevrijding van de vrouw in de jaren 1970, en van de eerste vrouwelijke verplegers tot vroege kunstverzamelaars en museumdirecteuren.

Afbeelding
Excuses provincie Noord-Holland voor slavernijverleden Mensen 1 jul, 23:33
Afbeelding
Karter Coen Doorn wint koningsklasse NK Sport 1 jul, 18:30
Afbeelding
Klaas Gubbels ontvangt Singerprijs 2022 Cultureel 1 jul, 15:32
Afbeelding
“De huis-aan-huiskrant is een onmisbare informatiebron” Algemeen 1 jul, 08:00
Afbeelding
Concert beiaardier en organist in Johanneskerk Laren Cultureel 1 jul, 07:44
Afbeelding
Steeds meer meldingen van sloopplant Japanse duizendknoop Natuur en Milieu 30 jun, 17:38
Afbeelding
Lezing door journalist en rasverteller Nol van Bennekom Cultureel 30 jun, 14:02

Uit de krant