De Larense Brink tijdens Art Laren.
De Larense Brink tijdens Art Laren. Foto: Kiwanis Club Laren

Gooise Haringparty tijdens Art Laren

Cultureel

LAREN - Omringd door fraaie kunstwerken uitgestald in de 50 galerieën onder de bomen van de Larense Brink werd de Hollandse Nieuwe door de bezoekers van Art Laren genuttigd.

Fijnproever Niels Kaptein vond ze aan de vette kant, maar Paul van Erp, de horecaman van Art Laren, proefde juist weer een gebalanceerde smaak. Hij had ze ’s ochtends vroeg van de veiling in IJmuiden opgehaald.  

Heilige grond
Singer-museumdirecteur Jan Rudoph de Lorm gaf een inleiding over de betekenis van de Larense Brink in de kunst. Het waren beroemde kunstenaars als Liebermann, Mondriaan en Sluiter die hier hun inspiratie vonden: de Brink is heilige grond in de moderne kunst.

Op die heilige grond stond die dag een keur aan artistieke uitingen. Het was dan ook een prachtige beurs met een fraai aanbod van moderne eigentijdse kunst. Ateliercoördinator Michiel Vlam mocht de conclusie trekken dat de meeste galerieën volgend jaar weer terugkomen.

Opbrengsten
De volledige kaartopbrengst gaat naar verschillende goede doelen waaronder een voorleesboek over de geschiedenis van Laren. Beursmanager Arnold van der Wal benadrukte dat Art Laren door Kiwanis Club Laren al 26 jaar wordt georganiseerd om goede doelen te kunnen steunen. 

Door de vele festivals en evenementen die na corona worden gehouden kost de inrichting van zo’n beurs als Art Laren zeker dertig procent meer dan vroeger. Die kostenverhoging kunnen niet aan de galerieën worden doorberekene, want ook zij hebben met de recessie te maken. Toch gingen er nog heel wat kunstwerken in andere handen over. Zondag om zes uur ging de beurs dicht en in recordtijd waren alle expositietenten leeg. 

Politiek tintje
Veel Larense politici gaven acte de présence, waaronder de nieuwe drie wethouders en veel gemeenteraadsleden. Zo worden politieke meningsverschillen in Laren tijdelijk even buiten de omheining van Art Laren geparkeerd.


Jan Rudolph de Lorm van het Singer Museum vertelde over de vroegere kunstenaars op de Brink. Foto: Kiwanis Club Laren

Uit de krant