Museumdirecteur Jan Rudolph de Lorm en Klaas Gubbels.
Museumdirecteur Jan Rudolph de Lorm en Klaas Gubbels. Foto: Maarten van Haaff.

Klaas Gubbels ontvangt Singerprijs 2022

Cultureel

LAREN - De Stichting Vrienden van Singer Laren kent tweejaarlijks de Singerprijs toe aan een Nederlandse beeldend kunstenaar voor zijn of haar gehele oeuvre. Afgelopen zaterdag ontving Klaas Gubbels de Singerprijs 2022.

De prijs bestaat uit een tentoonstelling en een aankoop van een kunstwerk voor Singer Laren. Voor de beeldentuin heeft Singer Laren het bronzen beeld Drie op elkaar gekozen.

“De swingende koffiepotten van Klaas Gubbels voelen zich nu al thuis in de kleurrijke tuin van Singer Laren”, aldus museumdirecteur Jan Rudolph de Lorm. 

Levende wezens
Tafels, stoelen, potten, kannen en trechters bevolken al decennialang het kunstuniversum van Klaas Gubbels. Voor hem zijn het levende wezens en dat zie je ook.

Ze hebben menselijke trekjes. Ze kunnen verdrietig zijn of blij, maar ook domweg saai. In al hun eenvoud en verstilling praten en dansen ze met elkaar.

Vorm
“Uiteindelijk komt Klaas bij de helderste versie van een vorm uit”, zo typeert Rudi Fuchs zijn kunst. Of het nou een foto, litho, houtsnede, schilderij, collage, objet trouvé, glas of beeld betreft.

(Tekst gaat verder onder de foto)


Klaas Gubbels, Drie op elkaar, 2019 - 2022, Cortenstaal. Foto: Singer Laren.

Zijn vriend Cherry Duyns noemt hem ‘de schilder die uit het niets iets wil maken om daarna te zien of het minder kan’. De lijfspreuk van Gubbels zelf sluit daar naadloos bij aan: ‘Wie niets te zeggen heeft bedenkt steeds iets nieuws. Wie iets te zeggen heeft, blijft dat zijn hele leven herhalen’ (August Willemsen).

Klaas Gubbels
Klaas Gubbels werd in 1934 geboren in Rotterdam. In 1952 kreeg hij daar les aan de Academie voor Beeldende Kunsten. Hij vervolgde zijn leertijd aan de Arnhemse Academie Kunstoefening tot 1958. Daar begeleidde Hendrik Valk hem in de lithografie.

Naast grafiek stortte hij zich op het schilderen, gevolgd door allerlei andere technieken. In 1958 betrok Gubbels een atelier in een voormalig koetshuis op het Arnhemse landgoed Lichtenbeek. Hier werkt hij tot op heden dagelijks.

De tentoonstelling met een dertigtal werken van Klaas Gubbels is tot en met 2 oktober 2022 te zien in de Van den Brink galerij van Singer Laren.

!
Afbeelding
Eemjazz weer te bewoneren in de Johanneskerk Cultureel 17 aug, 17:15
Afbeelding
Sluis Blaricummermeent moet beperkt schutten door droogte Natuur en Milieu 17 aug, 12:23
Afbeelding
Openbare laadpaal in de BEL-gemeenten vaak dichtbij Natuur en Milieu 16 aug, 17:25
Afbeelding
Jazz Festival terug in Laren Cultureel 16 aug, 12:12
Afbeelding
Noodkreet Voedselbank voor een Algemeen Coördinator en ruimte voor winteropslag Algemeen 15 aug, 13:48
Afbeelding
Feestelijk borrel voor Larense vrijwilligers Buurt & wijk 15 aug, 07:56
Afbeelding
Carminis Consort met ‘Cantate et Laudate’ Cultureel 14 aug, 15:56

Uit de krant