The Ramblers in 1933. Foto uit het boek “Maar… wij komen terug”
The Ramblers in 1933. Foto uit het boek “Maar… wij komen terug” Foto: aangeleverd

Lezing over het bijna 100-jarige orkest The Ramblers

Cultureel

BLARICUM – Het voormalige VARA-radio-orkest The Ramblers staat in het Guinness Book of Records vermeld als het oudste nog spelende dansorkest ter wereld. Inmiddels bestaan ze 96 jaar. Donderdagmiddag 29 september vertelt Nol van Bennekom hier over in dorpshuis de Blaercom.

The Ramblers werd opgericht in de jaren ’20 van de vorige eeuw door Theo Uden Masman, min of meer tegelijk met de eerste omroepverenigingen. Van Bennekom volgt The Ramblers al sinds zijn vijftiende, nu 67 jaar geleden. 

Nieuw boek
Uiteraard komt ook het boek “Maar….wij komen terug” over de eerste jaren van The Ramblers ter sprake. Theo Uden Masman schreef dit boek tijdens de Hongerwinter van de Tweede Wereldoorlog, maar het werd pas twee jaar geleden voor het eerst werd uitgegeven op initiatief van de Stichting Kunst en Cultuur Huizen.

Achter de organisatie
De lezing is georganiseerd door Versa Welzijn die regelmatig onderhoudende presentaties en samenkomsten aanbiedt. Van Bennekom is sinds 2014 bestuurslid van de Stichting the Ramblers en heeft veel kennis van de geschiedenis van het orkest. In zijn journalistieke loopbaan bij De Gooi- en Eemlander interviewde hij lang geleden de zanger-trombonist Marcel Thielemans voor het oorlogsboek ‘Overleven’ en raakte hij bevriend met hem.

Première van de jubileum theatertour
De voordracht over The Ramblers is actueel omdat deze plaatsvindt 11 dagen vóór de première van de jubileum theatertour van dit fameuze orkest. Die première is op 9 oktober in theater Spant! in Bussum. De in Huizen opgegroeide zangeres Janne Schra is het stralend middelpunt van deze theatertour.

Iedereen is welkom in de Blaercom op donderdag 29 september vanaf 16.00 uur, toegang is gratis, wel wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd voor de kosten van de bijeenkomst.

Uit de krant