Afbeelding
Foto: aangeleverd

Voorstelling La Lawaai in Het Theater

Cultureel

BLARICUM - Wie was Miss Riboet? En waarom is deze superster uit Nederlands-Indië bijna vergeten? De voorstelling La Lawaai, die op 30 september in Het Theater in Blaricum is te zien, onderzoekt het levensverhaal van deze Lady Gaga uit haar tijd. 

De voorstelling biedt een uniek kijkje in de jaren ’20 en ’30 van het koloniale Nederlands-Indië, een tijdperk van grote omwentelingen.

Reconstructie
Theatermaakster Elsbeth Vernout ging op zoek: wie was Miss Riboet? Via de krantenknipsels van haar opa, het NIOD en via getuigen uit de eerste en tweede hand reconstrueerde ze het levensverhaal van deze legendarische sterMiss Riboet, een artiest van Javaanse komaf, vernieuwde het theater in Nederlands-Indië en wist zowel kolonisator als gekoloniseerde te betoveren met haar vaudeville-achtige shows. Ze groeide zelfs uit tot een internationale superster. 

Wervelende revue
Onder regie en samenstelling van Selma Susanna vertelt en zingt Elsbeth Vernout Miss Riboets levensverhaal als een wervelende historische revue. Ernst Jansz en zijn dochter Luna Jansz tekenden voor de composities en een ensemble van drie kleinkunstenaars en twee muzikanten verbeeldt de opwindende tijd in de jaren ’20 en ’30. 

Dit alles tegen de achtergrond van een kolonie waar de vrijheidsstrijd in opkomst was, meedogenloos neergeslagen door het Nederlandse koloniale bewind.  De voorstelling La Lawaai over Miss Ribout is op 30 september in Blaricum te zien, in Het Theater.

Inspiratiebron
Nederlands-Indië vormt een van de inspiratiebronnen voor het werk van theatermaakster, verhalenverteller en schrijfster Elsbeth Vernout. Ze nam het initiatief voor La Lawaai en schreef in samenwerking met regisseur Selma Susanna de teksten.

Uit de krant