Vincent van der Geest, Lockdown 03.
Vincent van der Geest, Lockdown 03. Foto: aangeleverd

Kunstenaarsvereniging Laren-Blaricum bestaat honderd jaar

Cultureel

LAREN / BLARICUM - De Vereniging van Beeldende Kunstenaars ‘Laren-Blaricum’ bestaat 100 jaar en dit wordt groots gevierd met twee tentoonstellingen en een boek.

Honderden kunstenaars uit het Gooi en omstreken hebben de afgelopen eeuw met de Vereniging vele tentoonstellingen georganiseerd en telkens een nieuw publiek weten aan te trekken. Zij ontwikkelden hun talent, gaven uitdrukking aan hun visie en namen deel aan de samenleving.

Een van de oudste
De Vereniging, waar onder anderen ook Bart van de Leck en William Singer lid van zijn geweest, is één van de oudste kunstenaarsverenigingen van Nederland.

Na de oprichting in 1921 exposeren de leden vanaf 1925 ieder voor- en najaar in de kunstzaal van Hotel Hamdorff aan de Larense Brink. Sinds 1979 wordt de tentoonstelling tweejaarlijks gehouden in Singer Laren.

Jubileumtentoonstelling 
In de Van den Brink galerij, worden tot en met 27 oktober werken van leden tentoongesteld. De jubileumtentoonstelling biedt een overzicht van werk van de leden die een rol hebben gespeeld in de honderdjarige geschiedenis.

Alle getoonde werken zijn afkomstig uit de verzameling van Singer Laren en uit de collecties van de gemeenten Laren en Blaricum.

Verkooptentoonstelling
Er wordt ingezoomd op de bloeiperiode van de kunstenaarsdorpen Laren en Blaricum met werk van onder anderen Co Breman, de gebroeders Dooijewaard, David Schulman, Cornelis Vreedenburgh, Bart van der Leck, Lou Loeber en Bob ten Hoope.

Tot en met 20 oktober is er een verkooptentoonstelling met recent werk van de leden.

Boekpresentatie
Veel is geschreven en gepubliceerd over het werk van de kunstenaars die het schildersdorp Laren bevolkten. Het jubileumboek presenteert nieuwe verhalen. Verhalen die niet eerder zijn verteld, verhalen die nieuwe inzichten brengen. 

De vormgeving van het rijk geïllustreerde boek nodigt uit tot bladeren, tot lezen en genieten van de teksten, foto’s en afbeeldingen waaronder uniek materiaal, dat nu voor het eerst gepubliceerd wordt. 

Het boek ‘Verenigde solisten’ biedt spannende en onthutsende hoogte- en dieptepunten uit haar bestaan. De ontwikkelingen in de geschiedenis worden gevolgd tot in de huidige tijd. Een boek dat kunstgeschiedenis vertelt aan de hedendaagse generatie en aan toekomstige kunstliefhebbers. 

Het boek is te koop in de Singer Shop, de boekhandel en via de Vereniging.

Uit de krant