Afbeelding
Foto: PR

Week van de Erfgooier weer begonnen

Cultureel

REGIO - De Week van de Erfgooier vindt plaats van vrijdag 7 tot en met vrijdag 14 oktober 2022. In een variëteit aan activiteiten en evenementen komt de geschiedenis van de Erfgooiers naar voren. 

In de Week van de Erfgooier is er de unieke gelegenheid om de door de kunstschilder Eppo Doeve (1907-1981) vervaardigde panelen met de geschiedenis van het Gooi te bezichtigen.

Deze meer dan manshoge panelen, 22 in totaal, hangen in de omloop van de eerste verdieping van het gemeentehuis van Huizen. Zij geven in grote stappen een prachtig beeld van de geschiedenis van onze woonomgeving van het jaar 968 tot 1940.

Rondleiding
Op maandagmiddag 10 oktober bijten burgemeester Niek Meijer en wethouder Karin van Werven het spits af en krijgen zij een uitleg bij de panelen. Daarna kunnen belangstellenden op dinsdagmiddag 11 oktober en donderdagmiddag 13 oktober een rondleiding langs de panelen krijgen.

De rondleidingen starten om 14.00 en 15.00 uur. Belangstellenden dienen zich uiterlijk 24 uur voorafgaand aan de rondleiding aan te melden via secretaris@erfgooiers.com met vermelding van naam en de gewenste datum en tijdstip van de rondleiding.

Expositie ‘De natuur van de Erfgooiers’
De BEL-Art organiseert de tentoonstelling ‘De natuur van de Erfgooiers’ met indrukwekkende werken. BEL Art is een samenwerking van kunstenaars van de Stichting Kunst in Laren en de Stichting kunst en cultuur Blaricum.

De tentoonstelling is tijdens de Week van de Erfgooier te bezoeken tijdens de openingsuren van de BEL Combinatie (gemeentehuis) aan de Zuidersingel 5 te Eemnes. Openingstijden: maandag tot en met donderdag van 8.30 tot 17.00 uur en vrijdag van 8.30 tot 12.30 uur. 

Lezing Frans Ruijter
Op woensdag 12 oktober om 14.00 uur houdt Frans Ruijter een lezing bij de Historische Kring in Blaricum over: ‘De afwikkeling na de ontbinding van de Vereniging van Stad en Lande van Gooiland’. Voor de leden van de Historische Kring is de toegang gratis. Andere belangstellenden betalen 3 euro. Aanmelden via: info@hkblaricum.nl of telefonisch via 06-23 15 49 76.

Afsluiting
De jaarlijkse Week van de Erfgooier wordt traditioneel afgesloten met een bijeenkomst in de raadzaal van het ‘Huis van de Stad’ (het oude Stadhuis van Naarden).

De Emil-Ludenlezing wordt dit jaar gehouden door Jaap Vlaanderen van het Goois Natuurreservaat (GNR) en heeft als titel: Terug- en vooruitblik op de ontwikkelingen in het 3000 hectare tellende Goois Natuurreservaat! Het muzikaal intermezzo wordt dit jaar verzorgd door het Grimm Duette, bestaande uit de violisten Natalie Kulina en Francisca Portugal. 

Voor de Emil-Ludenpenning 2022 heeft de commissie dit jaar voor een verrassende opzet gekozen en zal de genomineerde kandidaat pas op de avond van de uitreiking bekend maken.

Het actuele programma staat op stadenlandevangooiland.nl/week-van-de-erfgooier.

Uit de krant